"Cea mai buna metoda de a infrana aceasta pofta de a rontai tot timpul este sa consumam apa, sucuri de fructe, proaspete, pentru a hidrata organismul. Apoi trebuie sa vedem de ce organismul cere tot timpul alimente. S-ar putea sa fie un deficit foarte mare de vitamine si minerale. Lichidele nu trebuie consumate reci. Ideal ar fi sa le bem la temperatura mediului ambient sau a corpului", mai spune Cristina Bogdan.
Mananci emotional?
Nutritionistii au stabilit ca foamea este de doua tipuri : fizica si emotionala. Foamea fizica este atunci cand stomacul ne cere de mancare, ii transmite semnale creierului prin care ii spune ca are nevoie sa fie hranit.
Foamea emotionala intervine atunci cand trecem prina numite stari sufletesti - de desprimare, stres, fericire sau plictiseala. Rontaim chipsuri pentru ca suntem nervosi, mancam o cutie de inghetata pentru ca suntem deprimati sau gustam cate ceva de plictiseala.
Trebuie sa facem diferenta intre foamea fizica si cea emotionala si sa invatam sa ne controlam.
Alimente care potolesc foamea
Daca nu poti sa rezisti fara sa mananci nimic intre mese, e bine sa stii ca exista anumite gustari sanatoase care potolesc senzatia de foame pentru cateva ore. Acestea sunt: oul fiert, iaurtul, perele, bananele, citricele.
Legumele verzi sunt si ele excelente pentru normalizarea poftei de mancare. Specialistii in nutritie sustin ca orice leguma verde este satioasa, deci poate fi consumata cu incredere, pentru ca nu vei mai simti nevoia sa consumi si altceva imediat dupa.
Merele sunt ideale pentru a fi consumate intre mese, atunci cand stii ca esti tentata sa mananci continuu.