Culoarea rosie a unora dintre iaurturile cu fructe nu este doar rezultatul fructelor, ci a carminului – un aditiv colorant derivat din insecte, mai exact din extractul provenit prin zdrobirea gandacilor rosii.
Carminul nu este recomandat vegetarienilor sau persoanelor cu un regim strict, iar pentru unii consumatori acesta poate provoca alergii.
Numeroase branduri de lactate utilizeaza acest ingredient pentru aromele de capsuni, cirese, mure si zmeura ale iaurturilor.
Intr-un interviu acordat publicatiei “The Huffington Post”, directorul de relatii publice al unei companii de lactate a oferit cateva raspunsuri cu privire la folosirea carminului in producerea iaurturilor: “Carminul se regaseste pe lista de ingrediente ale iaurtului. Cei care vor sa-l evite sau cei cu restricitii dietetice nu trebuie decat sa citeasca lista. “
In ciuda explicatiilor acestuia, numeroase asociatii pentru protectia consumatorilor considera ca brandurile de lactate ar trebui sa inlocuiasca carminul cu un colorant natural, rezultat din fructe, iar in acest sens au lansat o campanie online pe site-ul TakePark.com.