O publicatie din Marea Britanie crede ca a strans cele mai frecvente scuze pentru a nu urma un regim. Am ales si eu 5 din lista lor si vi le voi pomeni aici, poate va regasiti in ele, poate (adica sigur) stiti si altele, mai haioase, mai ticaloase, mai savuroase – daca da, impartasiti-le la comentarii.
Promitem sa nu vi le furam ca sa le folosim in week-end, cand nimanui nu-i mai arde de cura de slabire, toata lumea vrea imbuibare. Asadar, scuzele pe care le veti vedea mai jos pot parea indreptatite, si uneori, in cazuri rare, chiar sunt. Numai ca multi le folosesc drept pretextul perfect sa petreaca noaptea in compania unui platou cu de toate.
“Dietele nu functioneaza in cazul meu” – este scuza preferata a celor care nu sunt de fapt chititi sa schimbe nimic in stilul lor de alimentatie si vor sa se culce seara cu 70 de kile si la trezire sa aiba cel mult 53. Cu diete rapide, cu care ne chinuim cateva saptamani, si pe care le schimbam apoi cu vechiul stil, nu vom obtine nimic. Studiile spun ca 4 din 10 femei care au tinut diete au mai multe kilograme dupa un regim fata de momentul in care l-au inceput.
“Imi este imposibil sa iau mese regulate” – a fost si scuza mea o vreme, pana cand m-am enervat si m-am disciplinat. Micul dejun a devenit sfant, caserola cu salata la serviciu – la fel si apoi o musai o mini-cina. Toti nutritionistii ne spun ca mesele neregulate duc in mod sigur la fluctuatii de greutate. Si le dau mare dreptate, pentru ca dupa ce n-ai mancat nimic vreme de 8 ore sa spunem, ai manca orice – de la pietre, la fast-food.
“Cred ca am probleme hormonale” – deseori este o scuza neverificata la doctor, dar pot exista si cazuri – rare spun nutritionistii – in care problemele hormonale sa ne influenteze negativ greutatea. Femeile cu ovare polichistice si persoanele cu disfunctii tiroidiene, de pilda. Si sindromul premenstrual poate influenta greutatea femeilor, prin cresterea nivelului de progesteron care mareste apetitul. Insa majoritatea celor care se ascund in spatele placii “am probleme hormonale”, de fapt nu au.
“Am un metabolism lent” – da, ii invidiem cu totii pe cei care mananca toata ziulica si nu se ingrasa, in timp ce altii depun tot ce baga in gura si se simt si istoviti. Adevarul este ca cele mai multe persoane grase si grasute NU au probleme cu metabolismul. Daca esti activ, arzi mai multe calorii – e simplu. Daca nu, iti incetinesti metabolismul, iar corpul tau va stoca toata energia prin acumularea de tesut adipos. Asa ca nu iti poti numi metabolismul lenes decat daca faci sport cat e ziua de lunga si nu slabesti un gram. E cazul?
“Am supraponderabilitatea in gene” – asa, si? Un motiv in plus sa te apuci de sport si sa iti controlezi alimentatia inca de tanar. E simplu sa spui ca ai mostenit colaceii de grasime si ca n-ai ce face. Insa cercetatorii spun ca gena asociata obezitatii nu este una dominanta. Deci probabilitatea de a fi gras din cauze genetice e mai mica decat cea de a fi supraponderal din cauza alimentatiei.
Si daca tot vorbim despre amanari si pacaleli intr-o dieta, aflati de pe blogul Pofticioasei si care sunt minciunile legate de regim pe care le spunem cel mai des. Gasiti mai multe informatii si pe pagina de facebook a Jurnalului Pofticioasei