Ce-ti spun fata si capul despre tine si sanatatea ta. La ce trebuie sa fii atenta


Deoarece este unitatea noastra centrala, care coordoneaza toate celelalte parti ale corpului, orice dificultate fiziologica aparuta la cap – fie ea o banala durere sau o boala grava – este un semnal de alarma privind faptul ca ne simtim "atacata" individualitatea.


In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atunci cand percepem o amenintare – reala sau imaginara – indreptata catre principiile noastra de viata, reactia produsa de cap este de cele mai multe ori ofensiva.

"Ofensiva capului asupra situatiei ia multe forme, dar cele mai frecvente sunt: neacceptarea unei persoane sau situatii, a propriilor nevoi, dorinte, pulsiuni, rezistenta la o schimbare exterioara sau interioara, inflexibilitatea in privinta schimbarilor unor principii de gandire si comportament sau refuzul de a invata lucruri noi sau intr-un mod diferit. In oricare din aceste cazuri, capul nostru opune rezistenta, iar toata energia folosita si efortul depus epuizeaza intreg corpul si apare durerea fizica", spune psihologul Cojocaru.

Daca analizam specific fiecare parte componenta a capului, putem deveni mai constienti asupra tipului de rezistenta psiho-emotionala pe care l-am dezvoltat.

Parul

"Din punct de vedere psiho-emotional, acesta vorbeste despre forta noastra interioara. Atunci cand simtim ca nu avem suficienta forta pentru schimbare, sau, din contra, cand utilizam prea multa forta pentru a ne opune schimbarii, parul nostru este cel care are de suferit. Cand nu ne simtim bine, putem observa ca si parul nostru nu ne sta bine, la fel cum daca avem o stare foarte buna fizica si psihica, parul nostru straluceste", a spus psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ochii

"Ochii, pe care ii mai numim deloc neintamplator "oglinda sufletului", sunt in stransa legatura cu parerea noastra despre viata (cum "vedem" viata). Spre exemplu, o deficienta de vedere la distanta ne poate arata o rezistenta la a vedea lucrurile dintr-o postura de perspectiva, de detasare emotionala. O deficienta de vedere la apropiere ne poate arata o rezistenta in a vedea detaliile unei situatii, uneori necesare pentru a gasi rezolvare", afirma specialistul.

Nasul

"Acest organ are legatura cu instinctul nostru de a simti ("a mirosi") persoane, situatii, decizii potrivite sau nu, pentru noi. O problema fiziologica in aceasta zona poate arata faptul ca refuzam sa ne ascultam instinctul care vine din acea parte a creierului nostru (subconstient si inconstient) care detine toata informatia despre noi, deci clar e mai "desteapta" si stie ce ni se potriveste cu adevarat", crede psihologul.

Urechile

"Urechile noastre au legatura, in mod evident, cu o rezistenta la ceea ce "auzim" prea mult sau prea putin si alegem sa credem. Au legatura cu lucrurile la care "plecam urechea", deci cu intelepciunea noastra interioara si cu rezistenta la posibilitatea unui alt tip de informatie sau de interpretare a ei", a spus Laura Maria Cojocaru.

Gura

"Partea superioara a gurii (atat in privinta buzelor cat si a dintiilor) este legata de partea noastra feminina (atentia la detalii, creativitate, capacitatea de a construi visuri de viitor, empatie), iar cea inferioara este legata de partea masculina a fiintei noastre (capacitatea de a analiza, decide si actiona pentru indeplinirea visurilor). De multe ori o afectiune in aceasta zona arata o dificultate in a manifesta in echilibru ambele aspecte ale fiintei noastre", considera cunoscutul psiholog si trainer.

Dintii

In mod specific, dintii au legatura cu capacitatea de a lua decizii, deci o dificultate in aceasta zona poate evidentia doua aspecte: 1) ori manifestam mai mult partea noastra masculina, ne-am obisnuit ca zi de zi sa ne cramponam mai mult in ”a face” si avem tendinta sa renuntam la a ”visa” (a ne permite sa ne dorim mai mult de la viata) lucruri noi in legatura cu fiinta si viata noastra si 2) ori manifestam mai mult partea noastra feminina si ramanem blocati in visurile de viitor fara a face actiunile concrete si fara a ne asuma rabdarea, timpul si minimul de efort necesar implinirii lor.

Ce este de facut atunci cand apar afectiuni, dificultati, neplaceri in zona capului?

In primul rand, un control medical este important pentru a linisti mintea in privinta temerilor legate de gravitatea situatiei si, in al doilea rand, pentru a putea trata corect ceea ce s-a manifestat deja in planul fizic, atunci cand este necesar acest lucru.

Sinceritatea persoanala, acceptarea repetarii unui mod de gandire defectuos si schimbarea acestuia (prin psihoterapie, neuro-programare-lingvistica, gandire pozitiva in general). Lucrul cu corpul fizic pentru a elibera din "amintirea" acestuia emotiile nepotrivite care au fost stocate (prin tehnici de somatoterapie, relaxare, meditatie, si orice alta metoda care permite lucrul direct cu corpul fizic).

related posts

Modifică setările cookies