In general, suntem constienti de greselile pe care le facem: stim ca mâncam prea repede, sau rar, sau oricum, orice si, de multe ori, deloc. De obicei, luam masuri doar când vedem efectele acestor alegeri necorespunzatoare; de exemplu, disconfortul cauzat de kilogramele in plus, parul fragil sau starea de slabiciune. Pentru ca, din pacate, nu reactionam la efectele benefice ale alegerilor alimentare ci numai la efectele lacunelor, greselilor si capriciilor excesive in care ne complacem.
De ce facem greseli de nutritie?
Printre cauzele cel mai des intâlnite in alimentatia necorespunzatoare se remarca lipsa de timp in pregatirea meselor, chiar daca exista reguli universale deja cunoscute pentru o hranire corecta. Efectele alimentatiei gresite apar repede, dar de cele mai multe ori nu ne dam seama ca acestea reprezinta un rezultat al dietei neadecvate.
“Chiar daca accesul la informatii este facil, chiar si la surse stiintifice, multi dintre noi nu le cunosc. Altii le stiu, insa nu respecta regulile de alimentatie rationala sau pur si simplu le neglijeaza. Din pacate, acestea merg pe un drum cu sens unic, pe care se pierde starea de bine a organismului. Ritmul de viata este in curs de acceleratie, nu controlam nici ceea ce mâncam, nici când si nici cum. Prin urmare, expertii trag semnale de alarma si fac apel la ratiunea si la bunavointa noastra”, explica dr. Serban Damian, expertul campaniei "5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”.
Consecintele nedorite ale alimentatiei incorecte, asupra organismului
Alimentatia necorespunzatoare are efecte directe asupra corpului nostru. Nu ar trebui sa le subestimam, nici pentru copiii nostri si nici pentru noi insine. Suntem parinti constienti si, de obicei, incercam sa ne asiguram ca cei mici manânca in mod corespunzator dar si ca fac miscare: alearga, sar, inoata… Insa, deseori ne dam seama ca noi, adultii, nu prea respectam aceste reguli. Cunoastem cu totii cuvântul "prevenire", insa marea majoritate nu ii acordam atentie. Dar poate ca totusi ar fi bine sa facem parte dintre cei care doresc sa previna, poate ca ne gândim sa includem in alimentatia zilnica un meniu bogat in fructe si legume, care sa devina o regula permanenta in viata noastra, nu-i asa?
Cât de eficient ne ajutam pe noi insine si pe cei apropiati?
Invatarea obiceiurilor alimentare corecte nu include inca de la inceput o regula simpla - necesita un angajament fata de intreaga familie. De aceea, cel mai bine este sa se inceapa cât mai devreme deoarece copilul de trei ani este deja capabil sa se uite la comportamentul parintilor, practic sa invete o lectie de la ei si apoi isi exprima opinia.
Curiozitatea fata de lumea inconjuratoare este o sansa nu pentru supraestimarea personala, ci pentru formarea unor deprinderi corecte de catre cel mic. Mesele luate impreuna reprezinta un scenariu de zi cu zi care ofera posibilitatea educarii modului de a se alimenta prin asocierea, mai mult sau mai putin, cu jocul. In cazul in care copilul refuza sa manânce legume sau fructe, este recomandat sa avem rabdare deoarece, daca se insista, cel mic poate manifesta aversiune fata de eforturile noastre.
Nu obligam copilul sa manânce ceea ce nu ii place, dar este bine sa incercam de mai multe ori, pâna când ne atingem scopul. O felie de rosie sau de ardei oferite a zecea oara si intr-o forma cât mai atractiva vor fi, in cele din urma, mâncate de catre copil, mai ales daca il implicam si in pregatirea gustarii. Sa nu uitam ca ai nostri copii vor consuma cu multa placere ceea ce au pregatit singuri, chiar daca rezultatul nu ni se pare, noua, maturilor, a fi unul tocmai gustos. Astfel, se poate intâmpla ca pe rosii sa toarne o lingurita de gem sau un morcov sa aterizeze pe un cârnat. Dar, cel mai important este sa-l incurajam.
Sa nu obligam copilul sa manânce, sa nu-l fortam sa consume alimente care "trebuie", doar pentru ca este ora cinei. Obiceiul de a mânca cu forta nu este bun, lasati copilul sa ceara singur fructe si legume, asteptati pâna sa-i oferiti sucul de fructe sau de legume 100% preferat care contine majoritatea substantelor nutritive ca si cele proaspete. Invatarea prin joc impreuna este mult mai usoara, mai ales ca nu este nevoie de timp suplimentar decât pentru… curatarea locului unde ideile noastre creative au fost puse in practica.
Inventarea in comun a unei noi retete de salata sau a unui desert din fructe, transformarea bucatariei in laboratorul cu surprize pentru familie, gustarea prin jocuri de tipul "cine stie raspunde" pentru recunoasterea fructelor, legumelor sau a sucurilor ii vor face mai atenti pe cei mici iar acestia vor cere singuri sa manânce ceea ce au refuzat mai devreme. Introducând in joc cât mai multe informatii despre vitaminele continute, de exemplu, in rosii, castraveti sau morcov, inventând spontan, rime sau melodii cu aceste informatii, sporim sansele ca cei mici sa le si retina. Si sa nu uitam de puterea exemplului. Copiii nostri observa si invata de la adultii cu care traiesc.
In cadrul institutiilor prescolare din România au fost incluse programe educationale special elaborate. Gradinitele participante vor desfasura ore corespunzatoare, folosind materiale tematice pregatite de specialistii in educatie integrata de predare (scenarii speciale si carticele de colorat, integrând prin joaca importanta consumului de 5 portii de legume, fructe sau suc 100% pentru a cunoaste principiile dietei corecte).
5 portii de legume, fructe sau suc de fructe in fiecare zi
O dieta diversificata si echilibrata este cea mai buna sursa de substante nutritive. Consumul regulat de legume si fructe, impartit in 5 portii zilnice, este unul dintre elementele sale cheie, acesta fiind promovat de programul 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe. Fiecare portie de legume sau fructe va avea beneficii pentru fiecare dintre noi.