Factorii nocivi ai mediului, regimul alimentar dezechilibrat si consumul excesiv de carne, zahar, alimentele cu un continut ridicat de aditivi, impreuna cu stresul si agitatia cotidiana sunt doar cateva dintre cauzele care conduc la acumularea de toxine in corpul uman. Alaturi de acestea, consumul insuficient de lichide, cosmeticele antiperspirante, tesaturile sintetice si medicamente de sinteza folosite in exces, isi pun si ele amprenta asupra sanatatii noastre.
In aceste conditii, organismul asimileaza si stocheaza progresiv diferite cantitati si categorii de substante toxice. Atunci cand toxinele sunt acumulate intr-o cantitate exagerata, in organism au loc dereglari energetice, care determina aparitia unor dezechilibre metabolice.
“Detoxifierea este un proces natural ce are loc continuu in corpul uman si realizeaza transformarea, la nivelul ficatului, a unui produs toxic existent in organism in altele mai putin toxice. Eliminarea acestora se face pe cale renala, intestinala, pulmonara si tegumentara, doar in conditiile in care corpul este hranit corect si sanatos”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie cu competenta in apifitoterapie, Laboratoarele Fares Bio Vital.
CITESTE:
8 retete de detoxifiere care fac vedetele sa arate atat de bine!
Slabeste si detoxifica-ti organismul cu ajutorul condimentelor!
Iata ce trebuie sa ai in vedere daca vrei sa iti cureti organismul de toxine, potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic:
Eliminarea produselor semipreparate si industrializate
Ideea de detoxifiere presupune eliminarea alimentelor care aduc in organism o cantitate mai mare de substante de care acesta nu are nevoie. Asta inseamna fie un aport mare de grasimi sau de zahar, fie alimente semipreparate si industralizate care presupun adaos de conservanti, coloranti si alte produse chimice.
Scade consumul de proteine
Alimentatia noastra trebuie sa fie bazata pe legume si pe fructe, consumate cat mai proaspete. Proteinele care provin din carne, oua, peste, si care sunt mai greu de digerat si asimilat de organism, trebuie sa fie reduse ca si cantitate.
Mananca fructe si legume
Ananasul are o capacitate de a usura digestia si de accelera etapele de metabolozare a proteinelor, deci poate fi folosit ca un fruct prieten al detoxifierii. Grapefruitul este folosit foarte des in curele de detox.
In ceea ce priveste legumele, rosiile, verdeturile care au frunze verzi (spanac, frunze de salata, rucola), cu fitonutrienti, au proprietati benefice pentru organism si in acelasi timp usureaza digestia si lasa ficatul sa fie mai eficient in metabolizarea tuturor toxinelor din organism.
Bea multe lichide
Trebuie crescut raportul de lichide, in principal ceai verde, care este produsul detoxifiant prin definitie. Sunt bune orice legume care pot fi transformate in ciorba sau supa, pentru ca mineralele si vitaminele din aceste legume sunt principalele elemente de care corpul nostru are nevoie sa scape de toxine.
Medicul naturopat Cristina Bogdan recomanda verdeturile de primavara si germenii in cura de detoxifiere.
Trebuie sa apelam la ceea ce avem in jurul nostru: verdeturile, fie sub forma de sucuri, fie sub forma de ape cu extract din frunze.
Pot fi frunze de papadie, salata, spanac, frunzele de nalba, urzici, telina, laptuci, loboda, frunzele de patrunjel, funzele de marar - eventual tocate, lasate de dimineata pana seara intr-un pahar cu apa. Dimineata bem aceasta apa strecurata, iar frunzele le putem consuma intr-o salata. Aceste bauturi aduc foarte multe vitamine, minerale pentru refacerea organismului, aduc clorofila care ne ajuta foarte mult in cresterea activitatii metabolice si in oxigenerea celulara.
"Este foarte important sa utilizam germenii, pentru ca acum primavara toata natura reintinereste si se poate face o cura cu germeni din diferite seminte, care pot fi puse la germinat acasa sau le putem cumpara gata germinate din magazine", spune Cristina Bogdan.
Germenii sunt cea mai importanta sursa de energie, ei sunt foarte utili pentru organism atunci cand avem nevoie de regenerare. Trebuie utilizati dupa o curatare prealabila a organismului, pentru ca a pune din nou foc pe un organism intoxicat inseamna sa obtinem rezultate de scurta durata.