Miezul pepenelui rosu contine 95 la suta apa, ceea ce il recomanda in tratamentul afectiunilor rinichilor si ale intregului aparat urinar.
Avand si putine calorii – 30 pe suta de grame – pepenele este recomandat si in curele de slabire, insa nu trebuie consumat in exces, si mai ales nu cu paine.
Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, tuturor celor care sufera de rinichi le este recomandata in perioada de vara-toamna, daca este posibil si in celelalte sezoane de iarna-primavara, o cura de pepene rosu de minimum zece zile in fiecare luna.
Dietele cu pepene sunt recomandate pe timpul verii, dar inainte de a face acest pas, trebuie consultat medicul.
“Daca vom face o cura monotona si indelungata de pepene, cu siguranta ca nu va fi bine. Dar sub indrumarea medicului, fiecare dintre noi putem integra si pepenele in dieta noastra zilnica”, spune prof. dr. Ghe. Mencinicopschi.
Pepenele rosu ajuta si la detoxifierea organismului, datorita enzimelor si acizilor organizi continuti mai ales in apropierea cojii. Astfel, pepenele este recomandat persoanelor cu un organism slabit, batrinilor, cit si celor care au avut sau mai au o alimentatie plina de toxine din mezeluri si alte produse procesate.
In concluzie, o cura de minimum zece zile lunar cu pepene rosu are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului uman, cu totul deosebite.
Unii medici si terapeuti recomanda sucul de pepene, dar acesta se oxideaza rapid si isi pierde in mai putin de 15 minute potentialul curativ, ca atare este indicat sa se manince pepenele normal, minimum doua kilograme de pepene pe zi.
Potrivit site-ului www.terapii-naturiste.com, pepenele rosu este indicat in tratarea acneei, pentru nefrita, pielita si pielonefrita, pentru calculi renali (pietre la rinichi), pentru reumatism, pentru calculi biliari (pietre la bila), pentru constipatie si colita de putrefactie.
Pentru o digestie sanatoasa, pepenii nu trebuie combinati cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs foarte acid, care fermenteaza in stomac si incetineste digestia altor produse.
“Un lucru demonstrat stiitific este acela ca fructele , si cum si pepenele este un fruct, trebuie consumate intre mese si nu trebuie combinate cu niciun alt aliment”, confirma si prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi.
(Citeste AICI despre combinarea corecta a alimentelor ).
Atat pepenele rosu, cat si pepenele galben contin foarte putin sodiu si cantitati insemnate de potasiu, iar din acest motiv sunt indicate pentru reducerea cantitatii de sodiu din organism, ceea ce are efecte benefice asupra inimii, cat si a sistemului imunitar in special, cele doua fiind elemente de baza in asa-numitele regimuri hiposodice.
Conţinut - Pepene roşu (100 g)
Calorii 30
Apa 93-95%
Glucide 6,5 g
Fibre 0,3 g
Potasiu 73 mg
Magneziu 11 mg
Fosfor 8 mg
Calciu 10 mg
Caroten 20 microg