Desi foarte multe produse alimentare au pe etichete trecut aportul de calorii, se pare ca anumite grasimi din mancaruri au efect diferit fata de ceea ce cercetatorii se asteptau.
Un studiu recent desfasurat la Universitatea din California a scos in evidenta o serie de discrepante in ceea ce priveste consumul de calorii. Se pare ca desi ne putem calcula aportul de calorii zilnice pe care le consumam, o parte din acestea se comporta diferit atunci cand sunt ingerate, scrie Mediafax.
Textura mancarurilor pare sa aiba un aport mult mai mare in ceea ce priveste luarea in greutate, comparativ cu consumul banalelor calorii. Desi este cunoscut faptul ca nu trebuie sa consumam mai mult de 2.000 de calorii pe zi, cercetatorii au descoperit ca, in functie de provenienta alimentelor, caloriile se pot manifesta diferit asupra corpului uman.
"Textura si consistenta unui produs alimentar influenteaza practic cata energie are nevoie corpul pentru a-l digera. Mancarea usoara si cea semi-preparata necesita un efort minim pentru a putea fi digerata, asa ca vom folosi mai putine calorii pentru acest proces. De cealalta parte, alimentele consistente au nevoie de o mai buna masticatie, asa ca va fi mai dificil pentru a fi digerate. Asta inseamna ca vom folosi mai multe calorii pentru a le putea procesa", explica Rick Miller, dietetician si purtator de cuvant al Asociatiei Dietetice din Marea Britanie.
Mancarea cat mai cruda forteaza organismul sa depuna un efort in plus pentru a o digera, iar din acest motiv alimentele cat mai crude sunt indicate spre consum deoarece consuma mai multe calorii in procesul de digestie. Este dovedit faptul ca mancarea gatita foarte bine usureaza sarcina stomacului de a o digera, prin urmare corpul se va alege cu mai multe calorii.
"Exista foarte multe variabile atunci cand vine vorba de calcularea exacta a caloriilor care intra in corp. Mancarurile variaza in aportul de calorii in functie de felul in care sunt gatite. Poate deveni foarte greu pentru oricine sa isi calculeze caloriile pentru o masa variata datorita diverselor tipuri de alimente gatite", spune Bridget Benelam, cercetator din cadrul Fundatiei de Nutritie din Marea Britanie.
Afla mai multe de pe mediafax.ro.