Ne grăbim cu vestea bună. Există soluție de tratament, în funcție de complexitatea diagnosticului poate exista protocol de tratament minim invaziv sau chirurgical. Pacientul trebuie să știe că există tratament corect. Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist chirurgie orală și implantologie dentară ne oferă mai multe explicații pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea noastră dentară. 


”Parodontoza, sau boala parodontală poate afecta persoane de toate vârstele și este cauzată de acumularea bacteriilor în exces în cavitatea bucală. Aceste bacterii distrug ligamentul gingival, esențial pentru susținerea dintelui în structura osoasă. Parodontoza se manifestă prin dezgolirea rădăcinilor dinților, aceștia devenind mobili. Igiena orală deficitară, fumatul, stresul și predispoziția genetică pot accelera procesul parodontozei, din acest motiv vizitele periodice la medicul dentist sunt recomandate pentru a preveni apariția bolii parodontale”, explică Dr. Gabriel Cojocariu. Cel mai eficient, este să nu se amâne vizita la stomatolog la 6 sau la 12 luni pentru pacienții care nu au deja probleme dentare. 


Dacă este depistată în stadiu incipient, boala parodontală se poate trata cu ajutorul laserelor de ultimă oră minim invaziv. Dacă se diagnostichează un stadiu avansat, tratamentele sunt din aria chirurgiei și implantologiei dentare. Însă, pacientul este în perfect confort și trebuie să știe că există soluție de tratament corectă, indiferent de stabiul bolii parodontale. Important este diagnosticarea corectă conform unui protocol profesional avansat”, adaugă dr. Gabriel Cojocariu.


Un alt motiv pentru care pacienții rămân fără dinți sunt cariile netratate la timp. Acestea pot distruge coroana dentară sau pot avansa spre rădăcina dintelui, ceea ce duce adesea la necesitatea extracției. Igiena necorespunzătoare și lipsa controalelor stomatologice regulate afectează din plin integritatea dinților. ”Grijă mare. Detrartrajul dentar este cel mai ignorat tratament dentar, dar este unul dintre tratamentele stomatologice preventive care ne ajută să nu ajungem la complicații sau la tratamente stomatologice avansate precum implantul dentar sau restaurările dentare.”, adaugă Dr. Gabriel Cojocariu.