Laptele constituie o sursa excelenta de calciu, astfel incat este recomandata includerea acestuia in alimentatia din fiecare zi.
In acelasi timp insa, consumul in exces poate conduce la dezvoltarea unor probleme destul de serioase in ceea ce priveste aparatul cardiovascular si cel renal.
O cana de lapte contine 300 de mg de calciu, iar consumul zilnic recomandat este de 1000 de mg pe zi, aceasta fiind cantitatea maxima pe care o absorb oasele.
In cazului consumului excesiv, corpul este supus unui risc de hipercalcemie, iar cei aflati in aceasta situatie se confrunta cu simptome precum greata, pierderea poftei de mancare, slabire musculara si dureri in oase. Netratata, hipercalcemia poate conduce la ulcer peptic, hipertensiune arteriala, pietre la rinichi si inclusiv, depresie.
In plus, lapte contine carbohidrati, responsabili cu furnizarea de energie, dar si cu cresterea nivelului de zahar in sange, astfel incat persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, nu le este recomandat sa consume mai mult de o cana pe zi. Mai mult decat atat, laptele este bogat in calorii, fiecare cana cu lapte continand aproximativ 150 de calorii.
De asemenea, unele persoane pot prezenta intoleranta la lactoza, manifestata prin tuse, mancarimi ale ochilor sau varsaturi la cel mult doua ore de la consumul laptelui. In cazuri mai severe, alergia la lapte poate conduce inclusiv la un soc anafilactic, moment in care persoana aflata in aceasta situatie delicata are nevoie de interventia urgenta a unui medic.