Jogging-ul, baschetul și fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvară


“Jogging-ul și fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvară”, spune dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, care i-a ajutat “să se întoarcă în joc” pe Președintele României Klaus Iohannis, Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Ciprian Marica, Alex Chipciu, Răul Rusescu, Monica Davidescu, Alina Pușcăș sau Dorian Popa. 

Tag-uri:

Acesta dezvăluie care sunt riscurile la care se supun cei care, odată cu venirea primăverii, au început să practice sporturile în aer liber cu speranța de a reveni la o formă mai bună și la un tonus de invidiat. 

 

“După o perioadă de vreme rea în care oamenii au stat mult în casă, s-au umplut parcurile cu oameni care aleargă, copii cu bicicletă, cu rolele sau cu trotinetă și s-au întors pe teren jucătorii de fotbal, de tenis și de baschet, ceea ce nu este deloc rău, însă trebuie ținut cont de anumite precauții.” 

 

În cazul jogging-ului, dr Ion Bogdan Codorean recomandă o pregătire temeinică și alegeri potrivite în ceea ce privește suprafață de alergat și încălțămintea: “Alergarea pe suprafață dura prin parc uzează în timp meniscurile și cartilajul începând de la glezna până la nivelul șoldurilor și poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălțămintea trebuie să fie adecvată, lejeră, să nu îl strângă pentru a-i permite să alerge corect. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu știu să alerge. Ei trebuie să fie să aibă un tonus muscular mai ales la picioare și abdomen care să le permită să alerge cât doresc.”

 

Fotbalul, baschet-ul, tenisul, waveboard-ul sunt alte sporturi cu grad ridicat de risc de accidentări, iar cele mai frecvente care apar sunt entorsele de glezna: “Din fericire, entorsele de glezna sunt și cele mai puțin grave. Pe de altă parte, accidentările care duc la operație sunt: rupturile de ligamente încrucișate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxația de rotulă.”

 

În timpul efortului pot apărea și dispărea durerile, iar medicul ortoped recomandă un control și un tratament adecvat pentru a se evita intervențiile chirurgicale: “Ar fi bine că și pentru o entorsă de glezna pe care toată lumea o consideră cea mai ușoară accidentare să se ajungă la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate sau la dureri pentru o perioada lungă după accidentare. Cu tratament, orteză, recuperarea va fi mai rapidă și completă”, adaugă dr Ion Bogdan Codorean. 

related posts

Modifică setările cookies