Mananca inteligent, fii ecologista!


Ai auzit atatea sfaturi despre cum si ce sa mananci incat ti s-a taiat pofta de dieta. Adevarul este ca multe dintre informatiile care vin de la diversi cercetatori se bat cap in cap incat nu stii ce sa mai crezi. Totusi, exista cateva principii de baza dupa care sa te ghidezi atunci cand iti cumperi alimentele. Iar ele se refera mai ales la faptul ca mancarea trebuie sa fie cat mai naturala!
 


Chiar daca nu esti o ecologista convinsa, macar te preocupa aspectul tau fizic. Asa ca fereste-te cat poti de mult de hrana procesata pentru ca te ingrasa, duce la celulita, te baloneaza si iti provoaca cosuri urate. Asa ca incearca pe cat posibil sa eviti aceste neplaceri. Iata cum!

1.Gateste cat mai mult acasa! Astfel, controlezi perfect cantitatea de sare. Prezenta in exces in toate mezelurile, dar si in mancarurile de la catering, aceasta duce la acumularea de apa in tesuturi si te ingrasa fara ca tu sa fii gurmanda. Apoi, nu faci risipa: cat gatesti, atat mananci. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca iesi mai ieftin daca iti prepari acasa feluri simple precum pui la tava sau legume la gratar cu branza rasa!

2. Consuma alimente de sezon! Pentru ca e vremea rosiilor, castravetilor si verdeturilor, fa o cura zdravana ca sa te detoxifici. Profita acum de faptul ca nu contin atatea pesticide cat au cele de import in extra sezon. Asa incurajezi productia locala si nu-ti introduci in vene de buna voie si nesilita de nimeni chimicale odioase. Alege-le pe cele mai putin aratoase si bucura-te daca se ofilesc repede. E un semn ca se apropia de vegetalele suta la suta naturale.

3. Mananca mai putina carne! Daca se poate, consuma carne rosie de maximum doua ori pe luna. Trebuie sa stii ca anual, pamantul este invadat de otravuri care se infiltreaza in scoarta o data cu ingrijirea terenurilor care hranesc animalele, cu antibioticele injectate acestora si cu transportul imenselor cantitati de carnuri din si spre toate colturile lumii. Daca ti-e pofta, alege preparate locale, care cu siguranta au poluat mai putin.

4. Alege alimentele autentice si nu fake-uri! Crezi ca daca rafturile din supermarket sunt pline ochi de tot felul de cutii si chestii ambulate frumos, inseamna ca toate sunt alimente? E de ajuns sa te uiti pe etichete sa vezi ca majoritatea contin zahar, grasimi hidrogenate si doar usoare urme de ingrediente naturale. Asa ca incearca sa te opresti doar la acele produse care au maximum trei ingrediente pe eticheta si alea din categoria proteine, grasimi sanatoase de tip Omega 3 sau carbohidrati din fructe, miere si cereale integrale. In plus, putine ingrediente inseamna minimum de prelucrare ceea ce se traduce in poluare mai putina.

5. Cumpara cantitati mari! Asa eviti ambalajele in exces. In plus, daca iti faci un calcul simplu si iti evaluezi obiectiv consumul, poti cumpara en gros, la preturi foarte bune, branzeturi, iaurturi, legume, fructe. Ca nu mai vorbim despre detergenti, hartie igienica si chiar cosmetice! Uita-te dupa ambalajele reciclabile si ai grija sa ai tot timpul sacose la tine, ca sa nu mai cumperi mult plastic inutil!
 

related posts

Modifică setările cookies