Medicii au fost nevoiți să ia rapid o decizie și au ales să o opereze de urgență pe mama. Fetița s-a născut prin cezariană.
“Mama se aştepta să fie un copil mare, dar nu atât de mare. A avut nişte complicaţii respiratorii la început, dar a evoluat bine”, a afirmat Dr. Carmen Zaboloteanu Zaboloteanu, medicul neonatolog de la Maternitatea din Botoșani, potrivit www.stirileprotv.ro
Deşi starea bebeluşului este bună, medicii admit că există riscul apariţiei unor complicaţii în cazul nou-născuţilor macrosomi.
Ce este macrosomia?
Macrosomia se mai numește și boală bebeșușilor giganți.
Cei mai mulți nou-născuți cântăresc, în medie, 3,4 kg. Bebelușii cu greutate de peste 4,5 kg la naștere sunt rari și sunt considerați macrosomici.
Cei mai răspândiți factori care determina macrosomia țin de genetică.
Unul dintre aceștia este nivelul ridicat de zahăr din sânge, care determina așa numitul diabet gestational. Alți factori care determina macrosomia sunt: obezitatea, creșterea prea mare în greutate a mamei în timpul sarcinii, depășirea termenului nașterii cu peste două săptămâni. De asemenea, se pare că și sexul copilului are o anumită importantă, băieții fiind, în majoritatea cazurilor, mai mari decât fetițele.