Ocolul Pamantului in 9 deserturi


Vacantele noastre sunt condimentate de bucataria locurilor prin care trecem. Va vindem, insa, un pont. Fiecare tara are un final de masa special, acel desert care o defineste, si pe care n-ar trebui sa il sari din meniu. Daca pe unele deja le stii si le-ai mai incercat si in restaurantele de la noi, pe altele le vei descoperi cu placere si surpindere.

Tag-uri:

Vacanta e un motiv de rasfat. Si ce ar fi rasfatul culinar fara bucatica dulce de la sfarsitul mesei? Ai sa fii surprins sa afli ca bucataria dulce e la fel de vasta ca si cea a altor feluri de mancare, poate chiar mai ingeniosa decat cea a fripturilor, aperitivelor sau supelor.

Fiecare tara isi pune in valoare ingredientele nationale si in delicatesele dulci, asa ca ar fi pacat sa le ratezi in vacantele tale. Noi iti prezentam numai 9, dar asteptam povesti din excursiile tale in care sa ne spui cu ce dulciuri te-ai rasfatat.

1.Rasfat de vara cu inghetata italiana

Pe langa pizza si paste, Italia mai are o mancare nationala de care e tare mandra. Gelato, adica inghetata, este desertul pe care il gasesti la orice colt de strada sau in cofetarii cochete. Diferenta fata de inghetatele de la noi este ca gelato nu contine atat de multe grasimi si are o textura mai usoara. Nu exista limita in ceea ce priveste aromele. In Italia vei gasi inghetata cu fructe, ciocolata, vanilie, stracciatella, fistic, cafea, frisca si tot ce iti mai trece prin minte. Cumpara-ti una atunci cand ajungi la Roma, si savureaz-o incet pe treptele de langa Fontana di Trevi, sau daca vrei sa te simti ca Audrey Hepbrun, mergi la Treptele Spaniole si stai sub soare, langa multimea de turisti.

2. Strudel cu mere – deliciu austriac

In tara unde bomboanele cu chipul lui Mozart se vand in orice magazin, o prajitura de casa face furori in meniuri. Strudelul pe care l-ai mancat la mama va pali, insa, in fata desertului pregatit la Viena: o crusta crocanta din foitaj, umpluta cu mere indulcite, scortisoara si stafide. Se spune ca strudelul ar fi fost replica data de bucatarii austro-ungari, deserturilor orientale.

3. Un desert naucitor de dulce - baclavaua

Ce ai gustat pe la noi prin cofetarii nu se compara nici pe departe cu adevaratele baclavale turcesti, vandute in bazarurile fierbinti de la Istanbul. Foile de placinta trebuie sa se topeasca in gura, dupa ce sunt inmuiate in siropul dulce facut cu miere si esente tari de vanilie, lamai sau portocale. Iar amestecul de nuca contine si arome mai fine de migdale. In unele zone ale Turciei vei gasi in baclava si mirosuri fine de apa de flori de portocal, cardamom sau cuisoare. Pregateste si o sticla de apa rece ca sa stingi setea ce te va cuprinde dupa ce mananci acest desert.

4. Gusta Gaufres de Liege in Belgia

In Belgia, gaufre e desertul national. Se vinde in toate formele si cu diferite toppinguri, dar cele din Liege sunt cele mai cunoscute. Diferenta fata de celelalte este gustul mult mai dulce si crusta crocanta din zahar caramelizat.

5. Orez lipicios cu mango – desertul thailandez care da dependenta

Toata Asia e cunoscuta pentru culturile de orez, dar din acest ingredient se nasc nu numai mancaruri delicioase, ci si deserturi care iti vor ramane in minte odata ce le gusti. Acest desert thailandez a devenit faimos si dincolo de granitele tarii, si multi turisti il comanda in Sud-Estul Asiei. Se gateste in lapte de cocos si se fierbe pana cand devine lipicios ca o budinca. E decorat cu felii proaspete de mango sau alte fructe de sezon.

Mai multe pe foodstory.ro.


related posts

Modifică setările cookies