Atât pentru ei cât și pentru pacienți, clinicile medicale trebuie să fie de departe sigure, igienizate în permaneță, pentru a putea oferi servicii impecabile. În orice clinică medicală, cabinet sau spital sunt necesare reguli stricte de curățenie și dezinfecție, și un protocol de la care nimeni nu trebuie să se abată.
Iar acest lucru este valabil în permanență și nu doar acum în plină pandemie de Sars-Cov-2. Personalul desemnat cu această sarcină este necesar să aibă la dispoziție resurse adecvate, echipamente și soluții dezinfectante profesionale pentru ca standardele să fie unele ridicate.
Iată ce nu ar trebui să lipsească dintr-o clinică medicală:
Dezinfectanți profesionali pentru suprafețe
Fiind un mediu încărcat cu patogeni iar oamenii care frecventează sau lucrează într-o clinică sunt supuși riscului de îmbolnăvire din cauza acestora, fiecare suprafață trebuie corect igienizată de multiple ori pe zi. Este spațiul în care nu există loc de compromis.
Astfel, de la biroul doctorului, patul de consultație și aparatura cu care se realizează anumite investigații este obligatoriu să fie nu doar curățate cu soluții obișnuite de curățenie, dar și igienizate cu dezinfectanți pentru suprafețe, avizate de către Ministerul Sănătății, sigure și de încredere. Spre deosebire de alt tip de dezinfectanți, cei destinați mediului medical au o eficiență mult mai ridicată, nu necesită clătire, sunt siguri de folosit.
Chiar și pentru podele, igiena este foarte importantă. Mai întâi acestea se vor curăța cu detergenți profesionali pentru podele, ușor de folosit, ideali pentru zone cu trafic ridicat, ce nu necesită clătire. Pentru fiecare zonă în parte se va folosi un alt mop.
Spre exemplu, pentru blocurile operatorii se va folosi un mop de culoare roșie deoarece este o zonă cu un risc ridicat de contaminare și infecție. Și pentru suprafețe se vor folosi lavete de culoare roșie, ce indică gradul înalt de pericol. Pentru cabinete se vor folosi alte mopuri și lavete, de culoare albastră. Astfel, se va știi exact ce produs de curățenie s-a folosit și unde și vor fi depozitate astfel încât să nu intre în contact una cu cealaltă pentru evitarea unei contaminări încrucișate.
Pentru a diminua încă de la intrarea în clinică, cabinet sau blocul operator, numărul virusurilor și al microbilor de pe încălțăminte se pot așeza covoare dezinfectante, cu multiple straturi. De fiecare dată când un strat își pierde din aderență se va înlătura iar altul nou își va face treaba.
Dezinfectanți profesionali pentru instrumentar
În cadrul investigațiilor medicale, invazive sau non-invazive, este obligatoriu ca tot instrumentarul ce intră în contact cu pacienții și cadrele medicale să fie dezinfectat în totalitate.
Este mediul în care erorile nu își au locul și, de aceea, alegerea celor mai bune soluții dezinfectante, provenite de la producători de renume și distribuite numai de companii de încredere precum IgienaPHS este necesară. Printre obiectele asociate cu un risc ridicat de infectare cu anumiți patogeni se numără instrumentarul pentru efectuarea operațiilor, cateterele, implanturile, echipamentele pentru anestezie, endoscopul etc.
Se recomandă ca dezinfectanții pentru instrumentar să fie folosiți urmărind instrucțiunile producătorului, ulterior unele ustensile având nevoie de clătire, altele nu.
Dezinfectanți pentru mâini
Dacă înainte de pandemie doar cadrele medicale aveau acces la dezinfectanți profesionali de mâini, iată că acum dispenserele cu soluții antibacteriene întâmpină pacienții încă de la intrare. Aceștia sunt obligați să poarte mască de unică folosință, să își dezinfecteze mâinile și să completeze fișe pentru o identificare mai bună și măsurarea temperaturii la intrare.
Pentru medici dar și pentru personalul auxiliar și pacienți, dezinfectantul de mâini trebuie să fie la discreție, acesta fiind folosit după fiecare consultație, operație și intervenție. Pentru a vedea o gamă completă de dezinfectanți medicali de la producători consacrați și de renume la nivel mondial, click aici. Pacienții se vor dezinfecta înainte de a intra în clinică dar și la plecare, pentru a se asigura că nu vor contacta vreun virus sau microb.
Un dezinfectant pentru mâini profesional are rol:
- Bactericid – distrugând eficient bacteriile precum Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia Coli și nu numai;
- Virulicid – precum SARS-COV-2, Influenza A gripa aviară, Hepatita B, C și HIV etc.;
- Fungicid – Candida albicanis, Aspergillus brasiliensis, Penicillium sp.;
- Levuricid;
- Sporicid.
Pentru cadrele medicale este recomandat să se urmeze un anumit protocol, cum ar fi:
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun din abundență;
- Uscarea mâinilor cu șervețele de hârtie de unică folosință;
- Aplicarea unui dezinfectant pentru mâini profesional, cu o putere mare de eradicare a microbilor și bacteriilor.
- Aplicarea mănușilor de unică folosință.
Urmarea tuturor regulilor de igienă și dezinfectare dintr-un centru medical asigură pe oricine îi trece pragul că este într-un mediu nu numai curat ci și steril, sănătos, în care nu trebuie să își facă griji de contactarea unor infecții nosocomiale.