La Foodstory am decretat saptamana merelor. Sunt pline de fibre si antioxidanti, beta-caroten si vitamina C, au putine calorii, nu contin grasimi si colesterol. Pe scurt, un super-fruct. Cele mai multe idei de preparare pe care le avem ne duc invariabil cu gandul catre un desert, dar mai avem pentru voi si cateva retete surprinzatoare prin care sa incluzi merele in felul principal. Le-am gasit in Revista Fine Cooking si ti le aratm si tie.
Salata cu mere, branza cu mucegai si alune
Salatele sunt un preparat ideal pentru a pune in valoare textura usor crocanta a merelor si in care sa le folosesti in varianta cruda, astfel incat sa isi pastreze toate proprietatile.
Ingrediente:
1 salata verde medie 250g branza cu mucegai taiata in cubulete 1 ceapa rosie, feliata subtire 50g alune de padure prajite si tocate 2 mere mari rosii, taiate in felii subtiri patrunjel proaspat, tocat 2 linguri otet de mere 6 linguri ulei de masline 1 lingurita mustar Dijon sare Kosher si piper
Amesteca otetul, uleiul, mustarul, putina sare si piper pentru a face un dressing. Intr-un bol amestesca frunzele de salata rupte in bucati mici, feliile de mere, ceapa, branza, patrunjelul si alunele. Adauga dressing-ul si esti gata de masa.
Supa cu pastarnac si mere
Merele vor fi un ingredient delicios intr-o supa-crema. Aceasta reteta are arome de curry si ghimbir si e potrivita pentru zilele reci de toamna.
Ingrediente:
3 mere mari 1 lingura zeama de lamaie 3 linguri ulei de masline 2 fire de praz (numai partea alba si verde deschis) tocate marunt 1 ceapa galbena tocata 1 ½ linguri ghimbir ras 1 lingura pasta de rosii 2 catei de usturoi tocati marunt 1 lingurita pudra de curry 70 ml vin alb sec 2 fire pastarnac, curatat si tocat bucati mari 1 cartof mare tocat in cubulete 1 litru zeama de supa de pui sare si piper 80 ml smantana de gatit 3 linguri chives tocate marunt
Pastreaza un sfert dintr-un mar, iar restul de mere curata-le, scoate-le mijlocul, taie-le in cubulete-le si stropeste-le cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa isi schimbe culoarea.
Incinge uleiul de masline intr-o tigaie adanca, la foc mediu. Pune prazul si ceapa si lasa-le pe foc timp de 6-8minute, acoperite cu un capac. Daca e nevoie, amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn. In final trebuie sa fie inmuiate.
Adauga in tigaie ghimbirul, pasta de rosii, usturoiul si pudra de curry si mai lasa-le pe foc inca un minut. Adauga si vinul si gateste-le impreuna inca 2-3 minute amestecand, pana cand lichidul e aproape evaporat. Acum poti sa pui in tigaia adanca si merele tocate, pastarnacul si cartoful, zeama de supa si 1 lingurita de sare. Lasa-le sa dea o data in clocot la foc mare, amestecand din cand in cand.
Redu intensitatea focului si pune un capac. Lasa-le sa fiarba in continuare pana cand legumele si merele s-au inmuiat (in jur de 30 de minute).
Cand sunt fierte foloseste-te de blender ca sa transformi totul intr-un piure gros. Toarna-l apoi intr-o alta oala si amsteca in el smantana, pana cand se incorporeaza. Adauga sare si piper si lasa-le sa dea in clocot.
Serveste supa fierbinte in boluri decorate cu felii din sefertul de mar pastrat.
Cartofi dulci si mere la cuptor
Ingredinetul secret care da o savoare speciala acestei garnituri este siropul de artar. Se potriveste cu aproape orice fel de friptura de la cea de porc pana la currcan rumenit in cuptor.
Mai multe pe foodstory.ro.