Acest tip de cancer mai este numit și „ucigașul tăcut” și asta pentru că multe simptome se manifestă doar atunci când boala este avansată și greu de tratat.
Potrivit studiilor, doar 50% dintre femeile care au cancer ovarian supraviețuiesc 5 ani după diagnosticare.
Atenţia acordată primelor semne de alarmă sporesc şansele de recuperare totală a pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian.
Așadar, dacă avem oricare din următoarele semne este necesar să mergem de urgenţă la medic.
Simptomele cancerului ovarian
- Balonarea abdominală
Poate fi un simptom al cancerului de ovare. Dacă ai acaestă problemă în mod constant, ar fi bine să te adresezi specialistului.
- Modificarea tranzitului intestinal
Indigestia, constipația, diareea, crampele abdominale sau disconfortul abdominal pot fi, de asemenea, simptome ale cancerului ovarian.
- Dureri de pelvis și de spate
Nu ignora aceste semne, mai ales dacă ai dureri în zona de jos a spatelui.
- Dureri în timpul actului sexual
- Urinare frecventă
Senzația de arsură, de presiune sau durere pot fi simptome al unei infecții unirare, dar și al cancerului ovarian.
Dacă aceste simptome se manifestă mai mult de 2 săptămâni, este cazul să i te adresezi specialistului.
Factori de risc
Cel mai important factor de risc îl reprezintă un istoric familial de cancer de sân sau cancer ovarian în rândul rudelor de gradul I.
Obezitatea
Numărul de naşteri. Potrivit unor studii, femeile care au născut înainte de vârsta de 26 de ani au un risc mai mic, comparativ cu femeile care nu au născut. Femeile care au adus pe lume primul copil după vârsta de 35 de ani şi cele care nu au dus sarcina la termen au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.
Terapia hormonală urmată după instalarea menopauzei este şi ea un factor de risc, la fel şi terapia cu estrogeni, administrată timp de 5-10 ani.
Dieta joacă şi ea un rol important. American Cancer Society recomandă o alimentaţie bazată în principal pe fructe şi legume, cereale integrale, seminţe şi mai puţin pe carne roşie şi procesată.