Spune-mi ce culoare de par ai, ca sa iti spun ce probleme ai cu sanatatea


Cercetatorii spanioli au descoperit ca exista o legatura intre culoarea si aspectul podpaei capilare si starea generala de sanatate a organismului uman.


In paginile numarului din iulie-august al periodicului Physiological and Biochemical Zoology, cercetatorii spanioli au publicat o serie de studii si cercetari conform carora perii de culoare rosie, precum si pigmentii rosii din piele au legatura cu o rata crescuta a cancerului.

"Tinand cont ca toate vertebratele evoluate, inclusiv oamenii prezinta acelasi tip de melanina in piele, par si pene, aceste cercetari aduc noi evidente in cadrul consecintelor fiziologice ale pigmentatiei", declara Ismael Galvan, cercetator principal in cadrul Muzeo Nacional de Ciencias Naturales din Spania.

Cercetatorii au studiat doua tipuri de melanina, pigmentul responsabil de culoarea parului si pielii. Eumelanina este bruna sau neagra, in timp ce pheomelanina produce tonuri roscate sau castanii.

Spre deosebire de eumelanina, pheomelanina are nevoie de glutathion, o substanta fara de care nu se poate sintetiza culoarea roscata. Glutathionul sau GSH, cum mai este denumit, este un antioxidant care impiedica in mod eficient procesul de oxidare la nivel celular.

Reactia de oxidare produce radicali liberi care distrug celulele. Cercetatorii spanioli au testat teoria pe mistreti salbatici pentru a stabili efectul stresului oxidativ. Au descoperit ca exemplarele care aveau coloritul roscat, prezentau un nivel scazut al glutathionului in celulele musculare.

Prin comparatie, parul grizonat, cauzat de lipsa melaninei, este un semn al unei sanatati ideale, potrivit Descopera.ro.

  • Spune-mi ce culoare de par ai, ca sa iti spun ce probleme ai cu sanatatea

related posts

Modifică setările cookies