1. Fumatul
Fumatul este pe locul 1 in topul cauzelor mortilor care ar putea fi prevenite. Contribuie la diverse forme de cancer, in special cel de plamani sau al altor organe, si la diverse boli cardiovasculare. Estimarile la nivel global arata ca peste 5 milioane de persoane dintre cei care traiesc acum vor muri din cauza bolilor asociate fumatului.
Conform celor mai recente statistici, in Romania, fumatul omoara 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre acestea mor intre 35 si 69 de ani. 1 din 4 decese suferite de persoanele din Romania in perioada activa a vietii apaare ca urmare a bolilor asociate fumatului. Conform acelorasi statistici fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai in medie 21 de ani.
Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si afectiuni ale aparatului respirator. In fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand drept cauza fumatul.
2. Alimentatia proasta
Peste 60 la suta din populatia Statelor Unite este obeza, iar anual mor circa 400.000 de oameni din cauza unei alimentatii necorespunzatoare si a bolilor care rezulta din aceasta. Nici noi, romanii, nu stam prea bine – suntem pe locul 3 in Europa la obezitate, cu 50 % din populatie obeza.
Persoanele obeze sunt supuse unor riscuri majore pentru sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si cresterea colesterolului in sange. Scaderea in greutate se poate obtine prin dieta cu mai putine calorii, mai multa miscare si medicatie specifica antiobezitate.
In intreaga lume exista un miliard de supraponderali. Dintre ei, aproximativ 300 de milioane sunt obezi din punct de vedere clinic, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
3. Lipsa exercitiilor fizice/ a miscarii / sedentarismul
Sedentarismul este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, alaturi de fumat si alimentatie nesanatoasa.
Potrivit unui studiu, aproximativ 70-80 % din timpul liber il petrecem la televizor, in fata calculatorului, mergand la cumparaturi, plimbandu-ne cu masina sau mancand.
In Romania, peste 50% din populatie are probleme de sanatate, din cauza supra-alimentarii si a lipsei de activitate fizica. Specialistii in domeniu si cercetatorii afirma ca trebuie sa se constientizeze ca exercitiile fizice, chiar daca sunt practicate ocazional, reduc riscurile bolilor.
Doar 11% din fete si 24% din baietii de 11 ani din tara noastra au o activitate fizica de cel putin o ora, se arata intr-o cercetare OMS. Procentele ii situeaza pe romani printre cei mai sedentari elevi din lume.
4. Alcoolul
Alcoolul in exces poate cauza ciroza sau cancer. Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, romanii beau mai mult decat ceilalti europeni. In Romania, media anuala a consumului de alcool este de 15,3 litri pe cap de locuitor, in timp ce in Uniunea Europeana este de doar 12,2 litri.
Doza considerata inofensiva pentru un om sanatos este de 7 grame alcool pur pe zi, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceeasi organizatie atrage atentia ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc. Aproximativ 100 de romani mor anual pentru ca beau prea mult.
5. Igiena necorespunzatoare
Si la acest capitol romanii stau jalnic. Romanii stau prost la capitolul igiena personala, arata un studiu realizat in Europa de sud Est, la care au participat persoane din 13 tari. Studiul plaseaza romanii pe penultimul loc in top, cu doar 17 euro cheltuiti pe an pentru produse cosmetice.
6. Toxinele
In epoca in care traim nu prea avem cum sa ne ferim de toxine, indiferent ca sunt acasa, la job sau in vacanta – de la poluare la chimicalele din alimentatie, toxinele sunt cauza alergiilor si a altor complicatii de sanatate.
7. Comportamentul sexual
Lipsa protectiei si a educatiei sexuale te poate costa viata. Peste 800.000 de europeni sufera de HIV/SIDA, iar 30% dintre cei care au boala nu tstiu, arata date prezentate cu ocazia Zilei Mondiale Anti-HIV.
In Romania exista in acest moment circa 15.000 persoane diagnosticate cu HIV/SIDA.
8. Drogurile
In Europa, consumul de droguri a devenit un fel de moda, dupa cum dovedesc cifrele. Circa 70 de milioane de adulti din UE cu varste intre 15 si 64 de ani au incercat canabis la un moment dat in viata si aproximativ 23 de milioane au consumat acest drog in ultimul an,
In Romania,sunt 35.000 de consumatori, media de varsta a consumatorilor frecventi a ajuns la 17-19 ani.
Rata deceselor in randul consumatorilor creste galopant cu aproximativ 25% pe an. Numai 2.000 de persoane au cerut asistenta pentru dezintoxicare. Peste 80% din cei chestionati au afirmat ca au inceput sa se drogheze cu marihuana.
9. Bronzarea
Bronzarea in exces, atat la soare, cat si la solar, poate cauza cancer de piele.
Rata mortalitatii in randul barbatilor care sufera de cancer de piele s-a dublat in ultimii 30 de ani. Statisticile realizate de organizatia britanica Cancer Research arata o crestere alarmanta a deceselor survenite in urma melanoamelor maligne, in special in randul barbatilor varstnici. De asemenea, rata mortalitatii in randul femeilor a crescut de la 1,5 la 2,2 cazuri la 100.000.