Desi untul a fost incadrat in categoria alimentelor care contin acele grasimi saturate responsabile de cresterea colesterolului "rau" din sange (LDL), care conduce la declansarea unor boli cardiovasculare, specialistii sustin ca dimpotriva, untul este un aliment sanatos, bogat in vitamine si minerale.
Untul, alimentul care contine anumiti acizi ce impiedica depunerea grasimilor in artere si reduce astfel riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident cerebral vascular, este o sursa bogata de vitamina A, D, E si K si are de asemenea in compozitia lui, o cantitate redusa de potasiu, iod si calciu.
Medicii recomanda consumarea untului in cantitati moderate si se pare ca o jumatate de lingura de unt reprezinta sursa zilnica necesara de vitamina A, atat pentru barbati, cat si pentru femei.
In afara de beneficiile pe care le aduce organismului, untul este un aliment gustos si se recomanda consumul acestuia in special in timpul diminetii impreuna cu cateva felii de paine integrala.