Anca Anlungulesei, fondatoarea RawCoco, ne spune care sunt beneficiile consumului de usturoi:
Usturoiul a fost folosit ca medicament natural inainte de a fi folosit drept condiment. Hipocrate, parintele medicinii, recomanda utilizarea usturoi pentru calitatile sale medicinale. In multe civilizatii antice usturoiul se consuma pentru energie si protectie de toate relele.
Din trecut si pana astazi lucrurile s-au schimbat radicat. Desi stim cu totii ca usturoiul are o multitudine de beneficii pentru sanatate, acum mirosul de usturoi este mai mult asociat cu nepolitetea si lipsa de educatie. Si, intr-un fel, chiar asa si este. E nepoliticos sa ai o intalnire cu cineva si sa mirosi a usturoi. Sau chiar sunt persoane in jurul nostru care un tolereaza mirosul de usturoi. Oricat de sanatos ar fi acesta. Traim acum intr-o societate care ne incurajeaza sa ne petrecem cat mai mult timp in afara locuintei. Luam mai mereu masa in oras si parca, niciodata, nu gasim momentul potrivit sa consumam usturoi.
Cum scapi de mirosul de usturoi
Cu siguranta, cei carora le place usturoiul, se intreaba destul de des: daca mananc usturoi, cum ramane cu mirosul? Buna intrebare. Pentru a combate mirosul puternic si respiratia urat mirositoare ce o poate provoca, este bine sa mestecati, dupa ce ati mancat usturoi, frunze de patrunjel, menta proaspata sau frunze de telina. Acestea ajuta la eliminarea mirosului neplacut datorita nivelului ridicat de clorofila. Dupa mestecarea acestor frunze se recomanda sa va clatiti gura cu apa si cateva picaturi de lamaie.
In cazul in care aceste remedii nu functioneaza nu va ramane decat sa consumati usturoi impreuna cu partenerul, ca sa deveniti imuni la miros.
De-a lungul istoriei s-au studiat diferitele componente vitaminice si valorile nutritionale ale usturoi si astazi putem spune ca daca includem cel putin un catel de usturoi pe zi in dieta noastra, putem avea multe beneficii, cum ar fi:
º Imbunatateste sistemul cardiovascular
º Este un antibiotic natural
º Continut ridicat de vitamina (Vitamina A, B1, B2 si C)
º Este anticancerigen
º Favorizeaza digestia
º Efect decongestiv
º Stimuleaza imunitatea organismului
Usturoiul crud este antiseptic, fungicid, bactericid si depurativ, deoarece contine un component numit alicina, care actioneaza impotriva multor virusi si bacterii, in plus este si antioxidant. Alicina este un compus de sulf gasit in usturoi care apare doar atunci cand usturoiul este zdrobit sau taiat. Modul in care trebuie consumat pentru a beneficia de toate proprietatile sale medicinale este crud.
Vezi pe foodstory.ro mai multe retete cu usturoi!
Incidenta ulcerelor gastrice este mai mica la populatiile cu consum ridicat de usturoi. Studiile au confirmat ca alicina are un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori, o bacterie responsabila cu dezvoltarea ulcerului gastric.
Desi are atat de multe beneficii, este bine sa stim faptul ca nu este necesar sa consumam usturoi in exces. Daca il consumam asa, nu vom obtine decat un ominiprezent miros de usturoi, lucru care devine deranjant atat pentru partener cat si pentru cei din jur. Este suficient un singur catel de usturoi pe zi. Si, ca sa reducem mirosul si mai mult, iti dau un pont: de fiecare data cand vrei sa consumi usturoi, taie catelul in jumatate si scoate-i mijlocul sau inima. Acesta este partea care face de multe ori ca mirosul sa devina insuportabil.
Desi cu o floare nu se face primavara, iata ca, cu catel de usturoi putem beneficia la maxim de toate efectele benefice despre care v-am vorbit mai sus.
Un material de Anca Alungulesei, RawCoco