Nutritionistii spun ca orice masa sanatoasa si echilibrata trebuie sa includa legume si fructe din cel putin trei game de culori diferite. Astfel, daca farfuria ta abunda de combinatii de rosu, verde, portocaliu si albastru violet esti pe calea cea buna spre un stil de viata sanatos. Mai mult, daca alimentele crude domina in dieta ta, ai sanse maxima sa mananci putin si bun si implicit sa slabesti. Iata principalele culori care trebuie sa-ti domine farfuria!
1. Verde
Spanacul, broccoli, avocado si sparanghelul sunt vedete intr-o dieta echilibrata. Contin luteina, element vital pentru o vedere buna, alaturi de vitamina K, importanta pentru sanatatea oaselor. In plus, sunt o sursa buna de vitamina C, un bun aliat in curele de slabire.
2. Rosu
Tomatele, sfecla rosie si rodiile abunda in licopen, un puternic element antioxidant care te ajuta sa ramai tanara si frumoasa cat mai multa vreme.
3 Galben/portocaliu
Morcovii, dovleacul si caisele contin cantitati mari de caroteinoizi, aliati ai sistemului imunitar. Iar cand esti ferita de microbi, organismul isi face treaba mult mai bine si arde grasimile.
4. Albastru/purpuriu
Orezul negru, varza rosie, ciresele si fructele de padure contin o cantitate mare de antocianine, antioxidanti care protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare, prin reducerea procesului inflamator din corp. Aceste substante benefice pot regla nivelul de insulina din organism, iar in aceste conditii, grasimile se depun mai greu.
5. Maro
Orezul salbatic si cel negru contin vitamina B, dar si o multime de fibre care previn aparitia unor boli grave, precum cancerul de colon. In plus, absorb toxinele si grasimile in exces, iar tu vei fi pe culmile fericirii cand vei constata ca ai slabit fara prea mari eforturi.
Iar daca vrei sa strecori aceste alimente colorate in dieta, nu trebuie sa-ti umpli in fiecare zi farfuria cu ele. Nutritionistii americani au tot felul de sugestii: de exemplu, poti adauga puin spanac in sucurile de fructe, fara sa-i simti gustul, poti manca o salata colorata la inceputul fiecarei mese sau un morcov la gustare.