Ziua Mondială a Pepenelui: De ce este recomandat să-l consumi, dar și de ce îți este interzis?


 
Pepenele roșu este, fără doar și poate, vedeta fructelor de vară. Gustos, răcoros, dulce, sărac în calorii. Cam acestea sunt chestiunile pe care le știm despre pepene. Cu siguranță, însă, sunt mai multe beneficii, dar și câteva contraindicații despre care ne-a povestit nutriționistul Wasim Nazer.

Tag-uri:

„Dacă ar fi să vorbim despre beneficiile pepenelui roșu trebuie să știm că aceste este un fruct bogat în vitaminele A, B6 şi C. În plus, datorită conținutului mare de apă pe care îl conține - nu mai puțin de 95% apă, pepenele este recomandat atât celor care vor să curețe organismului, dar și celor care vor să mai scape de câteva kilograme în plus”, explică nutriționistul.

Mai mult decât atât, este important să nu uităm despre licopen, acest pigment natural care îi conferă culoarea roșie absolut superbă. Ei bine, tocmai această substanță îl face să fie un foarte bun antioxidant, cu rol foarte important în reducerea colesterolului. Pepenele roșu poate fi consumat cu încredere de pacienții cardiovasculari, oncologici, de bărbații care au probleme cu prostata. De asemenea, acest fruct conține fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu.

La capitolul contraindicații, pentru că am spus că vorbim și despre ele, specialistul nutriționist își dorește să tragă o serie de semnale de alarmă. „Pacienții diabetici, cei care știu că au probleme cu pancreasul, pacienții diagnosticați cu pietre la rinichi, cei care au gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite pe cât posibil consumul de pepene”, conchide nutriționistul Wasim Nazer.

În plus, chiar și persoanele care sunt într-o stare de sănătate optimă trebuie să evite consumul de pepene dacă la un moment dat se confruntă cu dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv.

Cum recunoaştem pepenele verde copt

În primul rând, culoarea este un semn important privind stadiul de creștere al pepenelui. Pepenii cruzi au o culoare verde vibrantă, cu suprafața „prăfoasă”, un pepene copt are culoarea mai închisă și textura mată.

De asemenea, este important să găsiți o pată de culoare galbenă intensă, care se formează în timpul perioadei de creștere, deci acest lucru va indică faptul că pepenele a ajuns la maturitate.

Al doilea test pe care un pepene copt și dulce trebuie să îl treacă este cel „al sunetului”. Acesta se face printr-un ciocănit ușor la suprafața pepenelui. Lubenița necoaptă sună a plin, întrucât reține mai multă apă decât cea ajunsă la maturitate. Pepenele roșu copt și gustos va avea un sunet gol, ca un ecou.

Un alt indiciu care indică faptul că pepenele este numai bun de consumat este codița uscată. Cumpărătorul trebuie să fie atent la acest detaliu, deoarece dacă codița este încă verde, acesta este un semn că lubenița este necoaptă. Cu cât este mai uscată codița pepenelui roșu, cu atât acesta este mai copt și mai zemos.

  • Ziua Mondială a Pepenelui: De ce este recomandat să-l consumi, dar și de ce îți este interzis?

related posts

Modifică setările cookies