De ce isteria Coronavirus mă isterizează? Cu probleme de sănătate de 12 ani, știu ce înseamnă panica


De când “hapciu, Coronavirus” a devenit noul “mâinile sus, se trage”, iar prețul unei măști medicale a început să rivalizeze cu cel al cireșelor cumpărate în luna mai, mi se pare că trăiesc într-un banc cu guturai! Adică într-o glumă expirată!


Recunosc: inițial, am ignorat isteria asta! Apoi, toată povestea mi-a făcut ochii rotocol și am mai ignorat-o puțin! După care a ajuns să mă irite! După care mi-am dat seama că eu am trăit-o, cam acum vreo zece ani, când eram foarte, foarte tânără și foarte, foarte, fooaaarte speriată.
 
Și, cu toată asumarea și convingerea, pot să vă transmit din tranșeele fricii că…cel mai frică ar trebui să ne fie de frică!
 
PANICA, DIN PUNCT DE VEDERE ȘTIINȚIFIC: EXPLICAȚIA UNUI PSIHIATRU
 
Oricât aș povesti, e greu să conturezi o lume paralizată de frică, dar un specialist poate să facă asta foarte bine și să arate, din punct de vedere știițific ce se întâmplă în mintea, în sufletul și în viața unui om care intră în panică. Am stat de vorbă cu Elena Todea, psihiatru cu formare în terapie cognitiv comportamentală care a lucrat mulți ani cu persoane cu diferite afecțiuni, care se confruntau cu stări intense de anxietate sau cu atacuri de panică.    
 
GESTIONAREA PROBLEMELOR CÂND INTERVINE PANICA

Elena Todea, psihiatru cu formare în terapie cognitiv comportamentală :
 
„DECIZIILE LUATE CÂND INTERVINE PANICA…sunt, de cele mai multe ori, unele care merg pe linia scenariului catastrofal și de cele mai multe ori sunt exagerate. În realitate, noi nu știm deznodământul la nimic din ce se va întâmpla. Cel mai adecvat este să avem o minimă alertă, cât să ne protejăm de ce se întâmplă nociv în realitatea din prezent și să știm să ne adaptăm la ce va urma. Așadar, o abordare calmă ne ajută să luăm cele mai bune decizii pentru noi și pentru cei dragi nouă.„
 
Despre ce înseamnă panica și ce efecte are,, citește mai departe pe
FOTO: SHUTTERSTOCK

a mai scris și

Modifică setările cookies