Lăsând la o parte aptitudinile specifice solicitate de la caz la caz, există anumite calități universal valabile care te vor ajuta pe întreg parcursul procesului de angajare.
Bineînțeles, ar fi bine ca toate aceste calități de top să fie native, însă acest lucru e aproape imposibil. În schimb, se poate „lucra” la ele astfel încât imaginea proiectată în fața angajatorului să fie una pozitivă.
1. Ambiția. O persoană ambițioasă vine întotdeauna pregătită la interviuri și nu lasă nimic la voia întâmplării. De asemenea, va ține morțiș să scoată în față orice fel de realizare din trecut, chiar și din perioada școlii sau voluntariatului.
2. Curiozitatea. O întrebare inteligentă pusă angajatorului referitoare la companie demonstrează faptul că acea persoană a avut curiozitatea de a culege informații despre firma respectivă și despre domeniul în care vrea să lucreze.
3. Umilința. Pentru că se pune accentul pe munca în echipă, la interviuri sunt mai apreciați cei care folosesc mai des cuvântul „noi”, nu „eu”. Pe aceeași idee, performanțele trebuie descrise ca un efort colectiv, nu ca pe unul individual.
4. Capacitatea de învățare. Într-un mediu dinamic, angajatorii preferă să apeleze la indivizi care sunt capabili să învețe din experiențele anterioare, chiar și din greșelile comise. La un interviu e esențial să arătați că ați depășit cu bine momentele critice de la fostul loc de muncă.
5. Pozitivitatea. Este calitatea care iese cel mai ușor la iveală în timpul unui interviu, printr-un simplu zâmbet la momentul potrivit și printr-o atitudine optimistă pe tot parcursul discuției.