Puțin peste 400 de tinere cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, intervievate în luna octombrie a acestui an, susțin că știu pe ce drum vor s-o apuce în carieră. Cercetarea, realizată de Reveal Marketing Research la cererea L’Oréal România, arată că cele mai multe adolescente din țara noastră își doresc o carieră în Medicină (16%), Studii Economice (13,7%) și Poliție, Armată și Jandarmerie (10,7%). Opțiunile lor sunt completate cu joburi în Pshihologie, Sociologie, Informatică și Cibernetică.
Conform chestionarului, două din zece respondente au declarat că iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în știință, însă numai 1,5% dintre respondente sunt interesate efectiv de o carieră în cercetare științifică. Motivația este una puternică – s-ar îndrepta către acest domeniu din dorința de a contribui la dezvoltare și progres, din pornirea de a descoperi lucruri interesante, dar și pentru satisfacția obținută din cunoaștere sau pentru viitorul stabil pe care acest domeniu îl poate oferi femeilor din știință.
Datele studiului mai arată, indirect, că e ceva în nenegulă cu industria modei din România, de vreme ce modelingul nu se regăsește printre preferințele tinerelor intervievate. Acest lucru contravine cu toate cercetările anterioare referitoare la aspirațiile adolescentelor din România, care plasau industria modei și a frumuseții pe locuri fruntașe. Rezultatul este cu atât mai surprinzător, având în vedere că studiul a fost comandat de o celebră companie din industria frumuseții.
Deși părerea unanimă a specialiștilor este nu oricine poate reuși în modeling, româncele par a se descurca destul de bine în acest domeniu. Un exemplu este Alina Pușcău, un model de succes în SUA, plecată în 1996 din România. Alice Peneacă este o altă tânără din România care face furori peste Ocean, în timp ce pe Mădălina Ghenea o cunoaște deja toată lumea.
Singura explicație plauzibilă ar putea fi aceea că beneficiarul cercetării a omis cu bună știință acest capitol, care nu a fost prevăzut în studiul „Spre ce cariere se îndreaptă tinerele din România”. Studiul a fost realizat cu prilejul Galei de încheiere a programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, care premiază an de an tinere cercetătoare cu merite deosebite.
Rezultatele studiului vor fi dezbătute și în cadrul Galei de încheiere a programului de burse, care va avea loc pe 14 noiembrie, în București. În cadrul evenimentului, patru tinere cercetătoare vor primi bursele, fiecare în valoare de 42.000 lei, câte două pentru fiecare dintre domeniile Științele Vieții și Științele Fizice. Cu ajutorul burselor, tinerele câștigătoare au șansa să își finanțeze proiectele și să își dezvolte proiectele de cercetare.