Perioada de sarcină petrecută la locul de muncă e una cu totul specială, în primul rând cu multe amintiri frumoase, dar și cu unele aspecte mai puțin plăcute, pe care cu siguranță orice femeie ar vrea să le evite.
Statistica ne arată că peste 80 la sută dintre femeile însărcinate au trecut prin acele grețuri matinale, însoțite sau nu de vărsături. Evident, toaleta de la locul de muncă nu e cel mai fericit loc pentru depășirea momentelor critice. Cum grețurile apar cu precădere dimineața, e important să nu ajungeți la serviciu cu stomacul gol, iar mesele pe parcursul zilei trebuie să fie mici și dese.
Alimentele grase și condimentate nu-și au locul, în timp ce fructele proaspete, legumele fierte, pâinea prăjită, supele sau ceaiurile de ghimbir sau de lămâie sunt opțiuni de dietă care și-au dovedit utilitatea. Totuși, dacă sunteți la muncă și intrați într-o ședință, ar fi bine să vă așezaâi cât mai aproape de ușă.
Citește și Blocajul în carieră, ușor de urmat. Pași simpli
Primul trimestru de sarcină nu aduce numai grețuri, ci și o altă problemă cu care se confruntă la locul de muncă majoritatea femeilor. E vorba despre opțiunea de a ascunde sarcina până când lucrurile se stabilizează din punct de vedere medical. Politica „nu spun la nimeni” e binevenită doar dacă simptomele și starea fizică nu vă dau de gol. În caz contrar, analizați ideea de a face lumină și de a pune capăt speculațiilor pe care colegii de muncă le fac deja. Și nu uitați să împărtășiți mai întâi cu șeful marea veste. Cine știe, poate primiți un program mai lejer sau un birou mai confortabil.
Sarcina avansează, la fel și starea generală de epuizare, mai ales dacă nu ați intrat încă în concediu de maternitate și mai aveți ceva treburi la locul de muncă. E o oboseală plăcută, dar care poate fi combătută cu un program de odihnă foarte bine calculat, fără ieșiri în decor de genul nopților pierdute în oraș.
Țineți cont că, cel puțin în ultimul trimestru, cele opt ore de somn nu mai sunt de ajuns și trebuie suplimentate pentru a anula „excursiile” la baie sau răsucirile în pat. Durerile de spate sunt, de asemenea, o altă problemă de ordin fizic cu care se confruntă la serviciu femeile însărcinate. Pentru a le diminua, ridicați-vă de pe scaun o dată pe oră și încercați să găsiți la birou o poziție în care să stați cu un picior ușor ridicat, astfel încât genunchiul să depășească nivelul șoldurilor. Iar acasă, după o zi de muncă, nu ezitați să-i cereți partenerului un masaj ca la carte.
Organismul unei femei este supus în cele nouă luni de sarcină unor transformări multiple, iar creierul nu face excepție. Apar astfel greșelile și lipsa de concentrare la locul de muncă, în condițiile în care viitoarea mamă duce la nivel mental o bătălie pe mai multe fronturi. Pregătindu-se să dea naștere unui copil, corpul unei femei nu mai poate fi atât de focusat în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Nu vă speriați, nu e vorba de incompetență, ci de o eficiență scăzută și explicabilă.