Discriminarea, diferenţele de salarizare şi hărţuirea sexuală la locul de muncă sunt aspecte care deranjează în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană, dar şi peste Ocean, în Statele Unite.
Astfel, ultimul studiu făcut de americanii de la McKinsey & Company și LeanIn.Org nu aduce lucruri îmbucurătoare. Raportul privind femeile pe piaţa muncii în 2018 a luat în calcul aproape 300 de companii din America de Nord care adună împreună mai mult de 13 milioane de angajaţi.
Deşi au un grad de pregătire comparabil cu cel al bărbaţilor, femeile de pe piaţa muncii ajung mai rar în poziţii de conducere. Pentru fiecare 100 de bărbaţi promovaţi în posturi de manager, doar 79 de femei reuşesc o performanţă similară.
De asemenea, cu cât urcăm mai mult în funcţiile de conducere ale companiilor, cu atât găsim mai puţine femei şi mai mulţi bărbaţi. Ca exemplu, reprezentantele sexului slab la nivel de entry-level sunt în proporţie de 48%, dar scad până la 22 % atunci când vorbim de poziţiile „C-suite”, adică cele de la vârful piramidei. Iar raportul nu indică deloc faptul că femeile ar fi părăsit în acest timp companiile în care lucrează.
Cum oportunităţile de promovare apar în primul rând ca urmare a interacţiunilor între angajaţii simpli şi cei din posturile de conducere, raportul a reliefat o altă diferenţă. În timp ce 27% dintre bărbaţi n-au relaţionat deloc cu şefii lor, acelaşi lucru se întâmplă cu un număr mai mare de femei (33%).
În aceeaşi idee, femeile de pe piaţa muncii sunt mai des confundate cu o persoană care ocupă o funcţie inferioară (20%, comparativ cu 10% dintre bărbaţi care s-au întâlnit cu aceeaşi neplăcere). Mergând mai departe, 64% dintre femei şi doar 50% dintre bărbaţi au suferit de pe urma faptului că li s-a pus la îndoială o decizie luată în aria lor de expertiză.
Ajungem şi la hărţuirea sexuală, raportul americanilor subliniind că 35% dintre femeile din sectorul corporatist s-au lovit de această problemă la locul de muncă. Procentul creşte chiar până la 45% în cazul femeilor care lucrează în domenii tehnice. Îngrijorător e şi faptul că doar jumătate dintre femeile de pe piaţa muncii în 2018 (52%) cred că o eventuală reclamaţie de hărţuire sexuală ar fi corect soluţionată.
Nu în ultimul rând, femeile pe piaţa muncii sunt afectate de o relativă lipsă de încredere în forţele proprii şi în egalitatea de şanse, care poate duce în cele din urmă la toate aceste diferenţe prezentate mai sus. Studiul ne arată că un sfert dintre femei (25%) consideră că sexul feminin e din start un obstacol în carieră, doar 8% dintre bărbaţi fiind de aceeaşi părere.