Reacţiile sunt diferite de la caz la caz, unele persoane reuşind chiar să controleze stresul şi să-l transforme într-un avantaj.
Atunci când sunt afectate performanţele zilnice la locul de muncă, iar corpul dă semne de oboseală fizică sau psihică, stresul devine un adversar invizibil şi de temut. Înainte de a apela la sfatul doctorilor sau la medicamente, primul impuls ar trebui să fie apelarea la remediile „naturiste” prin care se limitează efectele negative ale stresului.
O metodă simplă, la îndemâna oricui, este descărcarea stresului acumulat într-o discuţie cu un prieten bun sau cu un coleg de încredere. Ideal e ca această împărtăşire a problemelor cu care ne confruntăm să fie „face to face” şi nu prin intermediul telefonului sau al reţelelor de socializare. Persoana cu care dialogăm nu trebuie să facă altceva decât să fie un bun ascultător.
Prioritizarea activităţilor e următorul pas în lupta cu stresul. „Mai puţin înseamnă mai mult” e un paradox prin care vom reuşi să ne concentrăm pe treburile cu adevărat importante şi să eliminăm astfel stresul provocat de aglomerarea programului zilnic. Aici trebuie să rezistăm tentaţiei de a le face noi pe toate, cât mai repede, în condiţiile în care n-au intrat zilele în sac, iar unele mici proiecte pot fi îndeplinite şi de alţii.
După ce ne-am făcut ordine în programul din timpul orelor de lucru, e cazul să intervenim şi în rutina celorlalte activităţi cotidiene. S-a demonstrat faptul că o dimineaţă stresantă la domiciliu ne va prelungi starea de agitaţie pe tot parcursul zilei. Astfel, trebuie să începem ziua cât mai sănătos posibil, cu o nutriţie corespunzătoare şi cu un program de exerciţii fizice în limita timpului pe care îl avem la dispoziţie. Includem aici şi respectarea strictă a celor opt ore de somn regulamentare, fără de care organismul nu va funcţiona aşa cum ne dorim.
Încă un sfat de aur în controlarea stresului e evitarea situaţiilor conflictuale atât la serviciu cât şi în familie. La locul de muncă, e bine să stăm departe de discuţiile delicate, despre bani, religie sau politică şi, de asemenea, nu sunt benefice dialogurile cu acei colegi predispuşi mereu la bârfe şi la scandal.