10 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a ramane insarcinata


Tu si partenerul tau v-ati hotarat sa deveniti parinti? Felicitari! Venirea pe lume a unui copil va fi un moment unic si de neuitat in viata voastra. Inainte de a face pasul cel mare, te sfatuim sa ai in vedere [...]


Tu si partenerul tau v-ati hotarat sa deveniti parinti? Felicitari! Venirea pe lume a unui copil va fi un moment unic si de neuitat in viata voastra.

Inainte de a face pasul cel mare, te sfatuim sa ai in vedere cateva lucruri legate de perioada de preconceptie si graviditate. Iata o lista cu 10 dintre cele mai importante aspecte de care este recomandat sa tii cont atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata.

1. Monitorizeaza-ti greutatea corporala

Greutatea corporala este foarte importanta atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata. Subponderalitatea poate afecta ovulatia, de aceea te sfatuim sa iei cateva kilograme in greutate. In acest fel, sansele ca tu sa ramai insarcinata mai repede cresc.

In cazul in care te lupti cu cateva kilograme in plus, indicat este sa incerci sa ajungi la o greutate normala inainte de conceperea bebelusului. Iti garantam ca te vei simti mai bine pe perioada sarcinii si vei fi intr-o forma perfecta in momentul nasterii copilului. In plus, o greutate normala scade riscul aparitiei diabetului si a cresterii presiunii sanguine.

Un alt motiv pentru a slabi inainte de conceperea unui bebelus este acela ca, in perioada de graviditate, dietele poat fi periculoase. Cu toate acestea, nu te impacienta daca pierzi un kilogram sau doua in primul trimestru de sarcina.

Medicii le recomanda femeilor insarcinate sa consume alimente sanatoase, precum cereale integrale, fructe si legume. Toate acestea vor asigura cantitatea optima de calorii necesara bunei dezvoltari a fatului. In plus, incearca sa ramai o persoana activa chiar si atunci cand esti gravida. Plimbarile in parc sau un set de exercitii speciale pentru femeile insarcinate sunt indicate in aceasta perioada.

Citeste si: 3 motive sa renunti la alcool, tigari si medicamente in timpul sarcinii

2. Limiteaza consuml de alcool si tutun

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca alcoolul si tutunul se inscriu in categoria produselor interzise atunci cand esti insarcinata. Ambele pot afecta serios evolutia sarcinii, constand in dezvoltarea afectiunilor cardiace si mentale ale fatului.

Specialistii le sfatuiesc pe viitoarele mamici sa renunte la consumul de bauturilor alcoolice si fumat inainte de conceprea bebelusului pentru ca dezvoltarea fatului sa se realizeze in cele mai optime conditii.

In cazul in care ai ramas insarcinata fara sa iti propui acest lucru si esti fumatoare sau consumi alcool cu regularitate, sfatul nostru este sa renunti imediat la aceste obiceiuri. In plus, incearca sa iti convingi si partenerul sa modereze consumul acestor doua produse deoarece diminueaza cantitatea si calitatea spermei.

3. Pleaca intr-o vacanta binemeritata

Ti-ai dorit sa calatoresti intr-un anumit loc, dar pana acum nu ai gasit timpul necesar pentru a pune la punct detaliile unei vacante de vis? Iti recomandam sa mergi oriunde iti doresti acum, inainte sa devii mamica.

In momentul in care vei avea un copilas, iti va fi mult mai greu sa organizezi o astfel de escapada impreuna cu partenerul tau.

In plus, zborurile lungi nu sunt foarte indicate atunci cand esti insarcinata. Prin urmare, nu mai ezita! Elibereaza-te de stresul cotidian si mergi in vacanta cu partenerul de viata. Un loc bine ales v-ar putea ajuta sa va intoarceti acasa in formula de… trei.

4. Verifica prescriptiile medicamentelor pe care le iei

Unele medicamente sunt permise pe durata graviditatii, altele nu. In cazul in care urmezi un tratament medicamentos si iti doresti sa ramai gravida, iti recomandam sa discuti cu medicul tau despre efectele pe care le au respectivele medicamente asupra sarcinii. Este posibil ca actualul tratament sa fie inlocuit cu un altul sau chiar sa fie nevoie sa-l intrerupi pana in momentul in care vei naste bebelusul.

Citeste si: Igiena orala in sarcina tine microbii la distanta de bebelus

5. Programeaza-ti un control stomatologic inainte de a ramane insarcinata

Dintre toate controalele de rutina pe care trebuie sa le facem de-a lungul anului, cel stomatologic pare a fi cel mai amanat. Daca iti doresti sa ramai insarcinata in perioada imediat urmatoare, te sfatuim sa iti faci o programare la stomatolog.

Igiena orala defectuoasa creste riscul aparitiei infectiilor bacteriene, care pot conduce la nastere pematura si preeclampsie (tensiune arteriala mai mare de 140/90 mm Hg – se instaleaza de obicei dupa a 20-a saptamana de sarcina). Prin urmare, asigura-te ca igiena ta orala este una adecvata inainte de conceperea unui copil.

6. Fa-ti un consult medical

Iti recomandam sa iti faci o programare la medic pentru un control prenatal. In acest fel, vei afla din timp ce analize si vaccinuri sunt recomandate inainte de conceprea unui bebelus.

In urma unui astfel de control medical poti afla daca esti imuna la anumite boli (varicela). In cazul in care nu ai avut varicela pana acum, te poti vaccina, iar la o luna dupa poti incerca sa concepi un bebelus.

In ceea ce priveste vaccinurile, te sfatuim sa fii extrem de atenta deoarece unele dintre ele nu sunt recomandate femeilor care vor sa ramana insarcinate sau celor care sunt deja gravide. Printre acestea se numara si cel contra rujeolei, oreionului si rubeolei, scrie ivillage.com.

7. Ia in considerare o posibila consiliere genetica

In cazul in care in familia ta sau a partenerului tau exista cazuri de boli genetice (fibroza chistica, epilepsie, Alzheimer, sindrom Down, etc.), iti recomandam sa consulti un specialist genetician.

Cu ajutorul unui test de sange poti afla daca esti purtatoarea unei astfel de gene si daca exista riscul ca viitorul copil sa sufere de o anomalie congenitala. In urma efectuarii unui set de analize, posibilele probleme genetice ale tale sau ale fatului pot fi depistate si prevenite.

8. Urmeaza o dieta sanatoasa, dublata de multivitamine si acid folic

In perioada de preconceptie, medicii recomanda viitoarelor mamici sa fie foarte atente la dieta zilnica. Pentru ca evolutia sarcinii sa se desfasoare in cele mai bune conditii, iti recomandam sa adopti o diet bogata in vitamine si nutrienti. In plus, la recomandarea medicului obstetrician, poti sa iei suplimente prenatale. Te vor ajuta sa ai sarcina usoara si fara probleme.

Citeste si: Consilierea genetica poate preveni nasterea unui copil cu anomalii

9. Micsoreaza cantitatea de cafeina consumata zilnic

Atunci cand vine vorba despre efectele consumului de cafeina asupra sarcinii, specialistii se impart in doua categorii: o parte le recomanda femeilor gravide sa nu consume mai mult de 200 mg de cafea pe zi (depasirea acestei cantitati creste riscul aparitiei avortului), iar ceilalti sustin ca nu exista o legatura directa intre complicatiile din timpul sarcinii si consumul de cafeina. Chiar si asa, medicii le recomanda femeilor insarcinate sa fie precaute.

Unii specialisti considera ca femeile sanatoase pot avea probleme legate de fertilitate daca consuma in exces cafeina. Oricum ar sta lucrurile, cofeina, alcoolul si tutunul se inscriu pe lista produselor care ar trebui consumate cu moderatie sau eliminate complet in perioada de preconceptie sau in cea de graviditate.

10. Incearca sa estimezi bugetul si costurile

In perioada de preconceptie, dar si in cea de graviditate vei avea nevoie de fonduri financiare suplimentare pentru achizitionarea hainelor pentru maternitate, pentru amenajarea camerei copilului, pentru jucarii si alte cheltuieli care se vor aparea pe parcurs.

Sfatul nostru este sa iti faci niste calcule pentru a vedea pe unde te situezi. Nu uita sa iei in considerare concediul maternal, dar si cheltuielile pentru ingrijirea copilului dupa ce te vei intoarce la serviciu.

Ideal ar fi sa ai o asigurare medicala care sa acopere consultatiile prenatale, testarea si nasterea bebelusului.

Nu trebuie sa te impacientezi daca nu iti ies calculele. Treptat vei reusi sa iei decizii potrivite, care vor satisface nevoile tale si ale bebelusului.

related posts

Modifică setările cookies