Esti insarcinata? Stai departe de medicamente, tigari si alcool pentru ca toate acestea pot afecta sanatatea bebelusului tau.
Cum afecteaza consumul de medicamente, tigari si alcool o sarcina?
1. Medicamente. Indiferent daca vorbim de medicamente luate de la farmacia din colt, de la “prieteni” sau sau pur si simplu de suplimente nutritive, trebuie sa stii ca toate pot afecta sanatatea fatului, iar unele dintre ele pot determina chiar aparitia defectelor congenitale (din nastere). Daca atunci cand nu erai insarcinata puteai sa iei anumite medicamente fara probleme, nu acelasi lucru se intampla de cand esti gravida. Nu ezita sa apelezi la specialisti daca esti dependenta de anumite medicamente sau substante.
Medicul mi-a prescris unele medicamente inainte sa raman insarcinata. Pot continua sa le iau si pe perioada sarcinii?
Este posibil ca unele persoane neavizate sa iti faca recomandari, dar cel mai bine este sa iti intrebi medicul. Unele medicamente pot afecta sanatatea fatului, motiv pentru care specialistul iti poate recomanda sa nu le mai iei sau va dori sa le schimbe cu altele care sunt sigure pentru copilul tau. Nu lua medicamente fara ca doctorul tau sa stie.
2. Fumat. Tigarile pot determina aparitia cancerului, boli ale inimii si atac de cord. De asemenea, fumatul il afecteaza si pe bebelus. Cand fumezi si esti insarcinata, fatul intra in contact cu substante chimice periculoase, care ii pot afecta plamanii. Fumatul pasiv este la fel de periculos daca esti gravida. Evita incaperile in care s-a fumat sau contactul cu haine ale fumatorilor. Toate acestea pot afecta santatea bebelusului tau.
Daca renunt in al doilea trimestru de sarcina la tutun, exista vreun beneficiu pentru fat sau raul a fost deja facut si pot continua sa fumez?
Indiferent de momentul pe care il alegi pentru a renunta la tutun, exista intotdeauna beneficii pentru copilul tau. Dupa ce ai ramas gravida, decizia de a renunta la acest viciu iti va proteja bebelusul de sindromul mortii subite, infectii ale urechilor sau raceli.
3. Alcool. Renunta complet la consumul de alcool pe toata perioada sarcinii. Studiile arata ca nu exista o cantitate minima de alcool care poate consumata in timpul sarcinii, asa ca cel mai bine este sa te feresti de licorile “cu grade”. Alcoolul pe care tu il consumi ajunge imediat in sange si trece in organismul fatului, iar acest lucru poate cauza afectiuni, precum sindromul alcoolismului fetal, care afecteaza dezvoltarea copilului.
Pot sa beau vin in trimestrul al treilea de sarcina?
Ca sa te asiguri ca cel mic este sanatos si in siguranta, cel mai bine este sa nu consumi alcool pe perioada sarcinii, iar cand spunem alcool ne referim inclusiv la bere, vin, lichior, crema de whiskey. Daca simti o nevoie acuta de a consuma alcool si nu poti sa te stapanesti, mergi imediat la doctor si roaga-l sa te ajute in acest sens.
Nu ezita sa mergi la doctor daca simti ca este ceva in neregula cu sarcina ta. In plus, daca ai nevoie de sprijin pentru a renunta la medicamente, tutun sau alcool, mergi imediat la medic si el iti va spune ce trebuie sa faci in continuare.