Copii care se nasc in sevraj alcoolic. Romania, de doua ori peste media europeana


In Romania se nasc de doua ori mai multi prunci in sevraj alcoolic, fata de media europeana a acestui rusinos fenomen. Din nestiinta, indiferenta sau obisnuinta, una din trei gravide romance bea alcool cu regularitate, pe tot timpul sarcinii. Pentru [...]


In Romania se nasc de doua ori mai multi prunci in sevraj alcoolic, fata de media europeana a acestui rusinos fenomen. Din nestiinta, indiferenta sau obisnuinta, una din trei gravide romance bea alcool cu regularitate, pe tot timpul sarcinii.

Pentru copil, care preia orice substanta din sangele mamei, consecintele nu pot fi controlate. Greutate mica, tulburari de vedere si auz sau intelect sever afectat.

Peste o saptamana se naste primul copil al acestei femei. A resimtit, prin sangele mamei, pofta de viata a adultilor. Efectele asupra unui copil expus constant la alcool vor fi evaluate abia dupa nastere. Medicii spun ca alcoolemia pe care o resimte mama o resimte si fatul. Fatul experimenteaza sindromul de sevraj, deci lipsa substantei de care e dependent.

Tabloul e unul dramatic: de la puls accelerat, tremuraturi si varfuri de tensiune, la scaderi bruste de puls, invinetire a pielii si letargie. Tratamentul e scump, riscant si dureaza cateva luni.

La Vaslui, o mama si-a adus in stare de coma propriul copil de 5 luni, dupa ce l-a alaptat cu o alcoolemie de 1,3 la mie. O alta, din Botosani, a fost la un pas sa-si piarda baietelul de 7 luni. Hranit recent de mama beata, a intrat in soc primind un antibiotic pentru pneumonie.

Asociatia Medicilor din Statele Unite considera ca limita de consum, in timpul sarcinii, un pahar de bere sau de vin pe saptamana, adica 25 de grame de alcool pur. In schimb, OMS recomanda gravidelor abstinenta totala de la alcool, adica apa plata. Asadar, alegerea e una strict personala. Insa urmarile trebuie asumate.

related posts

Modifică setările cookies