In timpul verii, corpul poate transforma razele sorelui la care te expui timp de 10-15 minute in cantitati considerabile de vitamina D. Din octombrie insa si continuand pana in martie, lucrurile se schimba: lumina devine din ce in ce mai pala, iar expunerile noastre la ea se raraesc.
De-a lungul toamnei si iernii este necesar ca familia ta sa asimileze in continuare vitamina D pentru o stare de sanatate si fizica de invidiat. Din fericire, exista o serie de alimente din care poate fi extras acest compus, iar daca le incluzi in alimentatia celor dragi nimeni nu va avea nevoie de suplimente alimentare.
Iata care sunt alimentele bogate in vitamina D:
1. Ciuperci
100 g de ciuperci iti pot aduce vitamina D necesara, asa ca nu trebuie decat sa le presari in anumite feluri de mancare. Cea mai la indemana reteta in care le poti include este cea de pizza, in care pe langa sunca, masline, cascaval, porumb si alte alimente care ii atrag pe cei mici, poti adauga fara probleme si cateva ciuperci.
2. Somon
Situat pe locul I la capitolul alimentelor care ofera vitamina D, somonul este un peste sanatos care aduce o multime de beneficii sanatatii tale. Bogat in antioxidanti, el iti va feri familia de afectiuni cardiace, prevenind in acelasi timp cancerul. Chiar si somonul la conserva este benefic pentru organism, asa ca nu ezita sa inlocuiesti puiul din slata cu somon si sa-l oferi mancaciosilor tai.
3. Scoici
Sase scoici iti ofera cantitatea zilnica necesara de vitamina D. In cazul in care micutii tai stramba din nas la auzul acestui aliment, incearca sa-l combini cu ceva care le face cu ochiul. De exemplu, cauta o reteta cu paste si scoici si uimeste-i cu ceva bun intr-unul din week end-urile innorate.
4. Creveti
Marile magazine si supermarketurile sunt mereu aprovizionate cu fructe de mare, peste si alte produse marine pe care le poti prepara familiei tale. Sanatosi si gustosi, crevetii se numara printre alimentele care pot fi pregatite in numeroase feluri, reusind astfel sa-i impace chiar si pe cei mai pretentiosi membrii ai familiei.
5. Oua
Un ou de marime medie contine 4% din valoarea zilnica de vitamina D necesara corpului uman. Pentru a asimila aceasta cantitate este necesar sa pregatesti atat albusul, cat si galbenusul.
6. Branza
30 g de branza Swiss contine 3% vitamina D, in timp ce aceeasi cantitate de parmezan contine 2%. Adauga retetei de pizza peste care ai presarat ciuperci si putina branzica si astfel vei reusi sa asimilezi doza necesara fara un efort considerabil.
Fii atenta la alimentatia si la santatea familiei tale in anotimpurile reci, intrucat pericolele va pasc la tot pasul. Feriti-va de raceala si hraniti-va sanatos pentru a trece cu bine de perioada dificila a anului.