Scarlatina este o infectie bacteriana cu Streptococul beta-hemolitic din grupul A. Imunitatea ce apare ulterior bolii nu ofera insa protectie si fata de alte manifestari ale infectiilor streptococice.
Streptococul beta-hemolitic din grupul A elibereaza toxine si enzime responsabile de manifestarile clinice. Aceste toxine se numesc toxine eritrogene si sunt de 3 tipuri: A, B si C. Cele de tip B si C produc forme usoare de boala.
La ce varsta poate aparea?
In cazul copiilor cu varsta pana in 2 ani, scarlatina apare bumai in cazuri exceptionale. Cei mici sunt protejati de anticorpii materni impotriva toxinei bacteriene.
Intervalul de varsta 3 – 4 ani prezinta risc extrem de ridicat, mai ales ca este si momentul in care multi copilasi merg la gradinita. Sistemul imunitar fiind inca in faza de dezvoltare, cel mic este expus contactarii bolilor virale si bacteriene. Scarlatina este una dintre afectiunile care se transmit cu multa usurinta.
Cum se raspandeste scarlatina?
Copilasul tau poate lua boala nu numai de la alti micuti de varsta lui, ci si de la alte persoane purtatoare ce nu prezinta nicio manifestare suspecta:
- picaturi transmise accidental prin tuse, stranut, vorbit (picaturi Flugge)
- obiecte contaminate: lenjerie, prosoape, batiste
Cum se manifesta scarlatina?
1. Incubatia dureaza 1 – 4 zile, perioada in care copilul se simte bine.
2. Debutul bolii este brusc:
- febra de 38 – 40˚C
- copilasul se plange de durere in gat, dificultate la inghitire
- ganglionii limfatici se umfla
- gatul este rosu, pe amigdale pot aparea depozite albicioase
- limba este acoperita de depozite albicioase si de aceea i se mai spune “limba de portelan”, urmand sa devina in cateva zile de culoarea rosie “ca o capsuna”
- pe cerul gurii apar pete mici, rosii, grupate sub denumirea de semnul lui Forchheimer – acesta nu este insa un semn specific scarlatinei, ci poate aparea si in alte boli (rubeola, mononucleoza infectioasa)
- il dor muschii, capul si uneori abdomenul
- nu are pofta de mancare, ii este greata si poate vomita, mai ales daca este foarte micut
3. Eruptia (exantemul) apare dupa 12-48 de ore de la aparitia febrei si poate dura 5-7 zile.
- obrajii sunt foarte rosii, contrastand cu zonele palide din jurul gurii (semnul “faciesului palmuit”
- pe pielea copilasului apar pete reliefate, rosii (papule) cu suprafata aspra, mai intai in spatele urechilor, subrat si piept; in aproximativ o zi eruptia se intinde pe tot corpul
- eruptia din scarlatina este mai accentuata in zona plicii cotului, gat, subrat, inghinal si in spatele genunchiului (fosa poplitee); cand vasele capilarele din aceste zone sunt lezate, apar linii rosiatice (linii Pastia) ce dispar dupa 1-2 zile
4. Descuamarea apare dupa 7- 10 zile de la disparitia eruptiei. Daca cel mic a avut o eruptie raspandita pe tot corpul, descuamarea poate dura si pana la 6 saptamani.
- este un semn specific scarlatinei si deosebit de pronuntat la nivelul axilei (subrat) si degetelor de la maini si picioare
Scarlatina nu este o boala pe care o fac obligatoriu toti copiii, insa este deosebit de important ca ea sa fie tratata cat mai aproape de momentul infectarii.
Daca micutul tau a inceput sa mearga la cresa sau gradinita, studiaza cu atentie orice semn ce ar putea anunta contactarea unei boli contagioase. Indiferent de bacteria sau virusul responsabil, toate bolile transmisibile necesita supraveghere si tratament medical, repaus, un regim alimentar deosebit si iesire temporara din colectivitate.