“Relaxeaza-te si vei ramane si insarcinata! Nu te mai gandi atat de mult la asta! Vine si clipa voastra!”. Poate ca ai auzit astfel de sfaturi daca te afli printre femeile care nu reusesc sa ramana insarcinate. Desi sunt sfaturi “din popor”, au si un sambure de adevar la mijloc.
Faptul ca nu reusesti sa ai un copil si trebuie sa faci o multime de teste si analize iti provoaca o doza mare de stres. Daca adaugi la asta si grijile zilnice si sarcinile de serviciu, tabloul stresant este complet.
Nu de putine ori ai simtit ca pulsul o ia la goana si brusc ti-au transpirat mainile. Adauga la aceste simptome durerile de cap si un somn agitat si esti cu siguranta in tabara celor stresati!
Cum stii daca stresul iti afecteaza fertilitatea?
Cel mai simplu mod este sa iti masori temperatura bazala in fiecare luna. Daca stresul ti-a dat peste cap organismul, atunci si temperatura bazala prin care iti urmaresti ovulatia va avea valori foarte diferite de la o luna la alta. E semnul clar ca nivelul hormonilor care influenteaza etapele ciculul menstrual este dereglat din cauza stresului.
Un studiu realizat in 1997 de o universitate australiana a ajuns la concluzia ca femeile raman mai usor insarcinate in perioadele lipsite de stres si griji din viata lor, in comparatie cu perioadele agitate si stresante.
Care este explicatia stiintifica?
Toata lumea traieste azi sub imperiul stresului: la munca si acasa. Pana la urma ne afecteaza atat fizic, cat si psihic, iar corpul nostru isi pune in miscare mecanismele care sa ne apere impotriva efectelor negative.
Cand esti stresata, are loc o hiperstimulare a glandelor suprareanale, care secreta cortizol pentru a ajuta organismul sa faca fata stresului.
Efectul negativ al acestei hipersecretii de cortizol este cresterea tensiunii arteriale si a glicemiei. In plus, pot sa apara concentratii mai mari de adrenalina si prolactina, care inhiba producerea hormonilor necesari ovulatiei, ceea ce inseamna ca fertilitatea ta scade.
Controleaza stresul!
Poate parea greu sa scapi de stres intre doua sedinte la birou, goana dupa cumparaturi si facturile care trebuie platite. Chiar daca aceste griji nu dispar, poti incerca sa le contrabalansezi efectele negative cu ore de yoga, tehnici de relaxare si meditatie sau sedinte de masaj.
Invata sa iti creezi un echilibru intre momentele stresante si cele pe care ti le dedici tie. Rezerva-ti sfarsitul de saptamana pentru tine, pentru placerile si hobbyurile tale.
Un alt pas important este sa imparti grijile si cu altii, mai ales cu cel de langa tine. Discuta cu partenerul tau despre temerile pe care le ai in legatura cu conceptia si fertilitatea.
Un studiu realizat in 2010 de Universitatea Oxford a aratat ca stresul poate reduce sansele ca o femeie sa ramana insarcinata. Sfatul cercetatorilor pentru cupluri este ca acestea sa se relaxeze, sa reduca stresul si sa scape de gandurile negre, daca vor sa creasca si sansele de a avea un copil.