Afla de cate calorii ai nevoie in timpul sarcinii


Nu te rasfata cu ideea ca odata ce ai ramas insarcinata poti devora frigiderul si te poti infrupta din tot ce iti era interzis pana acum. Vorba celebra ca acum “mananci pentru doi” nu e cel mai bun sfat de urmat. Afla mai departe de cate calorii ai nevoie pentru o dieta normala in sarcina si cate kilograme e bine sa acumulezi in cele 9 luni.


Ce mananci si nu cat mananci ar trebui sa fie lucrul care sa te preocupe cel mai mult cand esti insarcinata. Daca porti in burtica unul sau chiar doi bebelusi, nu inseamna ca trebuie sa maresti si portiile de mancare. De fapt, daca stai sa te gandesti, ai de hranit in plus o gurita mult mai mica decat a ta, care se va dezvolta treptat timp de 9 luni. Tine cont de faptul ca o greutate mentinuta in limite normale pe parcurusl sarcinii te va feri si pe tine si pe copil de probleme de sanatate nedorite.

Cat e bine sa adaugi in farfurie?

Primul gand atunci cand auzi de numararea caloriilor te duce cu gandul la diete. Nu iti cere nimeni sa tii regim in timpul sarcinii, ci numai sa ai grija sa nu depasesti cu mult doza zilnica recomandata pentru o persoana normala.

O femeie care nu este insarcinata si care are un regim de viata normal (adica nici prea alert, nici sedentar) ar trebui sa consume zilnic in jur de 2000 de calorii. Unele recomandari spun ca in primul trimestru de sarcina nu trebuie sa adaugi nimic in plus la meniul tau, in timp ce din al doilea trimestru poti sa cresti aportul zilnic de calorii cu cate 300. Nu te bucura prea tare. Asta inseamna ca poti manca in plus doar un iaurt si un mar sau o banana, nu o tava intreaga de prajituri.

Pe de alta parte, unii nutritionisti spun ca poti incepe sa cresti portiile din primele 12 saptamani de sarcina cu 300 de calorii zilnic. In al doilea trimestru cu 350 de calorii, iar in ultimul trimestru cu 500 de calorii pe zi.

Daca atunci cand ramai insarcinata ai o greutate sub cea normala sau, dimpotriva, esti supraponderala sau obeza, atunci necesarul de calorii zilnic se schimba de la caz la caz. Aportul de calorii se stabileste in functie de greutate, inaltime, stil de viata, indicele de masa corporala, asa ca inainte sa te apuci sa cresti portiile, intreaba un nutritionist si medicul cat e bine sa mananci zilnic.

Cat trebuie sa arate cantarul?

Nicio viitoare mamica nu isi doreste sa cantareasca la sfarsitul sarcinii de doua ori mai mult decat la inceput. Nu numai din cauza aspectului fizic, ci si din cauza problemelor ce pot sa apara. Obezitatea in sarcina poate duce, printre altele, la nastere prematura. In plus, copilul va avea o greutate mai mare decat cea obisnuita, iar asta va duce la o nastere mai grea si ii poate provoca micutului numeroase probleme de santate. Astfel, mentinerea in limite normale a greutatii in timpul sarcinii este obligatorie.

• Daca la inceputul sarcinii faci parte din categoria femeilor cu o greutate normala, atunci nu ar trebui sa iei in greutate mai mult de 11-15 kg.

• Daca esti subponderala, atunci ai putea sa iei in greutate 12 pana 18 kg.

• Daca esti supraponderala, atunci nu e bine sa iei in greutate mai mult de 6-11 kg.

De doua ori mai bun, nu de doua ori mai mult!

Daca pana la sarcina ai avut in general un meniu echilibrat si ai mancat sanantos, nu iti va fi greu sa te mentii pe drumul cel bun. In timpul celor 9 luni este foarte important sa iti iei din meniul zilnic nutrientii si vitaminele necesare pentru dezvoltarea fatului. In fiecare zi trebuie sa consumi alimente bogate in acid folic, fier si calciu. O mare parte din necesarul zilnic al acestor minerale il vei lua si din suplimentele recomandate de medic, dar e bine sa le sustii si cu aportul din dieta.

In loc sa adaugi cantitate in farfurie, mai bine adaugi calitate alimentelor pe care le consumi in perioada sarcinii. Nu renunta complet la grasimi, dar alegele pe cele bune. Hidrateaza-te cu multa apa si nu cu sucuri indulcite artificial. In loc de trei felii de paine alba mananca una de paine integrala si in loc de prajituri dubleaza portia de fructe.

related posts

Modifică setările cookies