Ai 20 de ani si te gandesti deja la bebelusi? Afla ce implica o sarcina timpurie


Daca vrei sa ramai insarcinata imediat dupa ce ai implinit 20 de ani, medicii sunt de parere ca esti suficient de matura pentru a duce o sarcina pana la capat in conditii optime. Dar oare esti gata din toate punctele de vedere sa ai un copil la aceasta varsta?


Dupa 20 de ani, organismul tau este pregatit pentru a concepe un copil, cu toate implicatiile pe care le aduc dupa sine cele noua luni de sarcina. Si totusi, nu sunt doar avantaje atunci cand te gandesti sa ai un copil atat de devreme in viata.

Ce ai de castigat?

Potrivit medicilor, strict din punct de vedere biologic, a doua decada din viata este cea mai potrivita pentru a concepe un copil pentru ca dupa 24 de ani fertilitatea scade in randul femeilor.

Citeste si: Afla ce riscuri implica sarcina dupa 35 de ani

Ovarele tale functioneaza la capacitate maxima in aceasta perioada. Odata cu varsta, atat ovarele cat si ovulele isi pierd din vigoare si, pe cale de consecinta, pot aparea anomalii genetice (care genereaza, de exemplu, aparitia sindromului Down).

Riscul de avort spontan este mai scazut atunci cand concepi in tinerete: 10% dintre femeile cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani sunt supuse acestui risc, fata de 18% in randul femeilor cu varste intre 35 si 39 de ani si 34% raportat la femeile care au intre 40 si 44 de ani.

In general, la aceasta varsta organismul tau nu este supus afectiunilor, cum ar fi problemele de ordin ginecologic, hipertensiunea sau diabetul.

La 20 de ani iti vei reveni mult mai usor dupa sarcina si vei avea timp si pentru planificarea altor bebelusi fara sa-ti pui problema infertilitatii.

Citeste si: Un copil dupa 40 de ani? Afla care sunt avantajele si dezavantajele unei sarcini tarzii

Ce ai de pierdut?

Esti foarte tanara si e posibil sa acumulezi regrete si frustrari pentru tot ceea ce puteai sa faci daca nu ai fi devenit mamica asa de devreme.

Daca inca locuiesti cu parintii, vei crea agitatie in familie: spatiu insuficient, divergente de opinie intre voi si parinti, finantele se vor diminua drastic.

Tatal copilului este de aceeasi varsta cu tine? Tine cont de faptul ca poate sa nu se simta pegatit pentru aceasta responsabilitate si sa te trezesti ca va trebui sa-ti cresti bebelusul singura.

In cazul in care partenerul iti este aproape, lipsa voastra de experientaisi poate spune cuvantul: pot aparea disensiuni in cuplu, partenerul iti poate reprosa ca il neglijezi, va puteti simti coplesiti de probleme, iar toate acestea pot culmina cu o despartire.

Citeste si: 10 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a ramane insarcinata

Instinctele materne si cele paterne nu sunt intotdeauna pe deplin dezvoltate la aceasta varsta. Potrivit unui studiu al cercetatorilor germani, copiii nascuti de mame cu varste intre 15 si 20 de ani au avut la adolescenta probleme de comportament semnificativ mai mari decat cei nascuti dupa aceasta varsta.

Pune in balanta ce e mai potrivit pentru tine si gandeste-te ca meseria de parinte este una pe viata. 

related posts

Modifică setările cookies