Pentru o sarcina fara surprize, planificarea in cele mai mici detalii este solutia optima. In tot acest proces, vizita la ginecolog este prima si cea mai importanta dintre etape.
Daca faci parte dintre acele femei care vor sa aiba totul sub control, inseamna ca nu vei lasa aparitia propriului copil la voia intamplarii. Ca sa decurga ca la carte, o sarcina trebuie planificata minutios.
Nu e indicat sa faci asta dupa cum crezi tu ca ar fi bine. Programeaza o vizita la medicul obstetrician, care te va invata ce sa faci ca sa te bucuri de cele noua luni de gratie.
Inainte de vizita la medic
In ziua programarii este vital sa nu fii in perioada ciclului menstrual si nici cu o saptamana inainte de acesta. Perioada propice pentru un examen medical este intre ziua 14 si 21 a menstrei. Asta pentru ca sindromul premenstrual si mai ales menstruatia propriu-zisa pot influenta testele pe care medicul le va efectua.
De asemenea, cu 24 de ore inainte de efectuarea controlului ginecologic nu trebuie sa faci niciun fel de spalaturi vaginale, sa-ti introduci ovule si e bine sa te abtii de la contacte sexuale – toate acestea pot influenta ulterior rezultatele testelor.
Vizitele prenatale nu sunt acelasi lucru cu un control ginecologic de rutina. Chiar daca te-ai obisnuit cu medicul tau, afla daca are competenta si experienta necesare pentru a te putea asista la nastere. In cazul in care asta nu se intampla, nu mai sta pe ganduri si schimba doctorul.
Daca esti la prima experienta de acest fel, nu pune mana pe telefon ca sa te programezi la primul medic de garda sau disponibil in ziua in care planuiesti sa mergi la control. Apeleaza la sfatul prietenelor si cere-le sa-ti recomande un medic de incredere.
Nu alege un ginecolog foarte solicitat: poti sa ai supriza sa astepti cu orele pe holul clinicii medicale pana sa iti vina randul la consultatie, sau sa nu fie disponibil in situatii de urgenta.
In ziua vizitei imbraca-te cat mai confortabil, ca sa nu te chinui scotand cinci randuri de haine de pe tine si ia-ti, daca se poate, liber de la serviciu pentru ca stresul sa nu influenteze buna desfasurare a controlului.
Daca ai emotii, propune-i partenerului sa mergeti impreuna si, daca se poate, sa intre cu tine in cabinet pentru a-i pune si el medicului intrebarile care-l preocupa.
La ce sa te astepti cand ai ajuns in cabinet
Inainte de consultul propriu-zis, medicul te va intreba ce varsta ai, care e ultima data a menstruatiei si va trece in revista istoricul tau medical. Trebuie sa stii sa raspunzi daca ai suferit sau suferi de afectiuni cronice sau acute, daca ai avut interventii chirurgicale, daca esti alergica la medicamente sau alimente.
Doctorul trebuie sa stie daca suferi de probleme de fertilitate, daca in trecut ai avut sarcini sau avorturi spontane sau provocate, sau daca in familia ta sau a partenerului exista anumite boli genetice.
In cazul acesta, e posibil sa te trimita catre un specialist genetician, care va depista in ce masura copilul tau e predispus sa se nasca cu probleme congenitale.
Examenul clinic consta dintr-un test Babes-Papanicolau care poate releva daca suferi de modificari ale celulelor la nivelul cervixului sau daca exista formatiuni canceroase ale colului uterin.
In functie de istoricul tau medical, ginecologul iti poate face si o ecografie transvaginalasau abdominala, pentru a observa starea aparatului reproducator. In urma ecografiei medicul poate depista anumite probleme de fertilitate de care nu stiai (multe dintre ele nu se manifesta vizibil si sunt nedureroase).
Medicul iti va palpa sanii pentru a observa posibila existenta a nodulilor si iti va prescrie un examen de urina care va arata eventuale infectii la nivelul tractului urinar.
Pune-i medicului toate intrebarile care te framanta cu privire la starea ta de sanatate si la planificarea sarcinii si nu pleca din cabinet pana cand nu simti ca esti pe deplin multumita de raspunsurile oferite.