Transmiterea HIV de la mama la fat a scazut de la 40% in 1998 la 2-3% in 2012


Managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel, sustine ca transmiterea HIV de la mama la fat a scazut in Romania de la 40 la suta in 1998 la 2-3 la suta in prezent si spune ca obiectivul principal [...]


Managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel, sustine ca transmiterea HIV de la mama la fat a scazut in Romania de la 40 la suta in 1998 la 2-3 la suta in prezent si spune ca obiectivul principal este ca transmiterea acestui virus sa scada pana la zero.

Romania a facut un progres extraordinar fata de anii 1997-1998, cand rata de transmitere de la mama la fat era de circa 40 la suta, in momentul de fata este de 2-3 la suta.  Ca sa completam acest progam si sa ducem rata de transmitere si mai jos inca din 1998 a fost elaborat un ordin de ministru prin care se oferea testarea HIV a femeii gravide. Lucrurile nu s-au oprit la acest nivel si s-au alocat fonduri pentru reactivi, iar maternitatile au beneficiat de teste rapide“, a afirmat Adrian Streinu-Cercel intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.

El a precizat ca obiectivul in urmatorii ani este reducerea transmiterii virusului HIV de la mama la fat cu inca 1-2%.

Principalul obiectiv pentru urmatorii doi ani este sa scadem transmiterea de la mama la fat cu inca 1-2 procente, adica sa ajungem sub 1 la suta ca orice tara civilizata. Avem aceste resurse si posibilitati, motiv pentru care am relansat programul de informare a medicilor obstreticieni si ginecologi pentru ca in mana lor sta aceasta posibilitate de reducere cu inca 1-2 procente. Este un lucru fantastic ca Romania a facut aceasta scadere si ne propunem sa o ducem cat mai aproape de zero. a fi capabili sa avem un copil sanatos dintr-o mama HIV pozitiv eu zic ca este ceva cu totul si cu totul fantastic“, a completat managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, potrivit Mediafax.

Adrian Streinu-Cercel a mai precizat ca principala cale de transmitere a virusului HIV ramane cea pe cale sexuala si ca tratamentul pentru un caz nou depistat este de aproximativ 500 de euro pe luna, in timp ce pentru un bolnav care are acest virus de 10-15 ani, dar a fost depistat recent costul tratamentului este de 2.000-2.500 de euro pe luna.

Conform datelor prezentate de Institutul de Boli infectioase Matei Bals, de la inceputul anului si pana la 30 septembrie 2012 au fost depistate alte 543 de cazuri HIV/SIDA la nivel national, iar numarul total al pacientilor HIV/SIDA in viata din Romania depaseste 11.000.

related posts

Modifică setările cookies