Tehnicile actuale permit o precizie mai mare in evaluare sanatatii colului uterin. Sunt cu 30% mai performante si se recomanda mai ales persoanelor diagnosticate cu leziuni in sfera genitala.
Testul Papanicolau face parte din analizele obligatorii anuale si poate indica atat leziunile precanceroase, cat si cancerul de col uterin in faza incipienta. Daca insa in timpul vizitei la medicul ginecolog pentru efectuarea acestui test, suferiti si de o infectie in sfera genitala, s-ar putea sa iasa un rezultat fals. Motivul?
“Uneori, medicul ginecolog se confrunta cu situatia in care citologia aceasta sa nu poata fi interpretata din cauza unui numar foarte mare de leucocite, care se suprapun celulelor de investigat“, precizeaza dr. Anca Popa, medic primar ginecolog.
In acest caz, medicul ginecolog va prescrie un tratament pentru infectia din sfera genitala si, ulterior, va recomanda sa reveniti pentru efectuarea testului Papanicolau. In prezent, asa numita citologie lichida va permite o evaluare a colului uterin printr-o singura vizita la medic. Aceasta deoarece nu e influentata de eventualele infectii din zona genitala.