In sarcina, medicul iti poate recomanda o multime de testari pentru a vedea daca totul merge ca la carte. Insa cele pe care nu trebuie sa le ocolesti cu niciun pret sunt testele de sange si cele de urina.
Testele de sange sunt numite teste de “rutina’ si in cea mai mare parte sunt decontate de casa de asigurari (in cazul in care aveai carte de munca inainte de a ramane insarcinata).
De regula, testele de sange se efectueaza in primul trimestru de sarcina. Pe parcursul sarcinii, alte teste de sange pot fi solicitate de catre medicul tau, in cazul in care se observa aparitia unor complicatii cum ar fi anemia sau infectii ca toxoplasmoza, ce pot pune in pericol evolutia intrauterina a fatului.
Ce dezvaluie un test de sange?
In primul rand, va fi stabilita grupa ta de sange (A, B, AB sau 0), precum si tipul Rh-ului (pozitiv sau negativ), nivelul glucozei din sange, al fierului si al hemoglobinei.
Un test de sange poate arata in ce masura esti sau nu imuna la rubeola sau daca ai o boala cu transmitere sexuala.
De asemenea, Triplul Test (care poate indica posibile afectiuni genetice ale copilului precum sindromul Down, dar care nu are valoare de diagnostic) este efectuat tot printr-un test de sange.
In urma unui test de sange pot iesi la iveala anumite boli ale gravidei transmise genetic, ca hipercolesterolemia, fibroza chistica, anemia falciforma, talasemia sau boala lizozomala. Medicul iti va explica detaliat ce inseamna fiecare dintre ele si ce riscuri comporta pentru tine si bebelus.
Testele de urina sunt la fel de importante precum cele de sange si sunt decontate de casa de asigurari de care apartii. Primul set de teste de urina este efectuat la debutul sarcinii, apoi periodic, in urmatoarele vizite medicale.
Un test de urina este necesar pentru a evalua starea vezicii si a rinichilor, pentru a depista eventuale infectii, diabetul, aparitia deshidratarii sau a preeclampsiei.
De exemplu, un nivel ridicat al zaharului in sange poate indica existenta unui diabet gestational, care se instaleaza de obicei din saptamana 20 de sarcina. Nivelul mare de proteine poate releva o posibila infectie a tractului urinar sau o afectiune renala.
Nu te juca cu sanatatea. Daca tu esti bine din punct de vedere fizic, asa va fi si micutul tau. Ofera-i dreptul la o viata intrauterina sanatoasa, lipsita de griji si complicatii. Fii o mamica responsabila!