Daca pana acum ai auzit doar de mituri si povesti despre cum sa iti indeplinesti dorinta, afla ca exista si unele metode mai sigure prin care poti alege sexul copilului inainte a-l concepe.
Multe dintre miturile legate de sexul viitorului copil sunt adanc inradacinate in cultura. In Asia, de exemplu, se crede ca parintii pot sa aleaga daca micutul va fi fata sau baiat folosindu-se de vechiul calendar chinezesc, de data conceptiei si ziua de nastere a mamei. Alte mituri vorbesc despre dieta pe care trebuie sa o ai inainte sa concepi sau de pozitia in care trebuie sa stai in timpul actului sexual. Si totusi, acum e posibil sa stabilesti tu ce va fi urmarul familiei, si nu soarta… !
1. Metoda Shettles – Este o imbinare de mituri si date medicale, dar a fost foarte populara, mai ales in Stalele Unite. Poarta numele medicului care a promovat-o – Landrum Shettles. Ideea de la care porneste acesta este ca ovulul feminin are intotdeauna cromozomi X, in timp ce in sperma se gasesc atat cromozomi X, cat si Y. In functie de combinarea lor poate rezulta o fata sau un baiat.
Sfaturile dr. Shettles pentru cupluri nu presupun cunostinte avansate de genetica, ci lucruri practice pe care sa le faci pentru a stimula producerea de lichid seminal purtator de cormozomi X sau Y. In plus, teoria medicului american sustine ca spermatozoizii X traiesc mai mult in mediul uterin, spre deosebire de cei cu cromozomi Y. Acestia sunt, insa, mai rapizi decat fratii lor.
Cum functioneaza metoda Shettles?
Daca iti doresti o fata, ar trebui sa ai un act sexual cu 2-3 zile inainte de ovulatie, astfel incat spermatozoizii Y sa nu reziste pana la eliberarea ovulului, spune metoda Shettles. In cazul in care iti doresti un baiat, atunci sfatul este sa ai contact sexual cat mai aproape de ovulatie.
Desi a fost imbratisata de foarte multe femei din SUA, metoda a primit numeroase critici si au fost multe studii care s-au grabit sa o demonteze. In 1995, cercetatorii scriau in Jurnalul de Medicina New England ca “programarea actului sexual in functie de ziua ovulatiei nu are nicio relevanta in alegerea sexului copilului”.
2. Exista totusi si doua metode stiintifice ce pot fi utilizate pentru alegerea sexului copilului. Prima dintre ele se bazeaza pe aceeasi idee a dr. Shettles, care vorbea de sperma purtatoare de cromozomi X sau Y. Metoda medicala presupune selectia din sperma a cromozomilor care determina sexul viitorului copil. Procedura presupune, insa, inseminare artificiala. Lichidul seminal este analizat si separat, iar inseminarea se face in functie de dorinta. Rata de succes raportata este destul de mare. Aproximativ 80% pentru baieti si 72% pentru fetite, dar trebuie sa iei in considerare si costurile destul de mari ale procedurii.
3. Cealalta metoda presupune fertilizare in vitro si selectarea embrionilor inainte de implantare, in momentul in care se fac si testele pentru a afla daca viitorul copil se va confrunta cu boli genetice grave (Sindromul Down sau hemofilie). Aceasta are o rata de succes de aproape 100%.
E moral sa alegi tu?
In timp ce unii sustin ca alegerea sexului viitorului copil inseamna “sa te joci de Dumnezeu”, altii fac aceasta alegere pentru ca sunt fortati de imprejurari. De exemplu, daca unul din parinti este purtatorul unor factori genetici negativi, care s-ar putea manifesta numai la unul dintre sexe, atunci alegerea lor pare indreptatita.
Chiar si asa, luarea unei decizii de acest gen este privita in unele tari cu indulgenta, in timp ce in altele este considerata ilegala. In China sau India, aceasta practica este interzisa dupa ce ani la rand a fost facuta clandestin din motive care tin de cultura, care promoveaza ideea ca un barbat se va descurca mai bine si mai repede in viata decat o femeie.