Metode si tendinte actuale pentru nastere


De-a lungul timpului s-au cautat diverse tehnici prin care nasterea sa se produca intr-un mod cat mai natural.


Fiecare dintre acestea prezinta avantaje si dezavantaje. Cunoscandu-le, poti aplica acele metode care te vor ajuta sa treci cu brio peste momentul nasterii.

1. Tehnica Alexander este o metoda ce te ajuta sa iti relaxezi muschii si sa iti imbunatatesti pozitia corpului pe masura ce burtica ta creste. Metoda foloseste o pozitie speciala ce usureaza nasterea: cu genunchii in fata si picioarele departate. Viitoarele mamici sunt invatate sa impinga doar atunci cand simt ca trebuie sa faca acest lucru si nu la fiecare contractie.

2. Metoda Bradley promoveaza nasterea naturala in absenta medicatiei. Nutritia sanatoasa, exercitiile de relaxare si implicarea partenerului sunt elementele-cheie ale acestei metode. Interdictia privind tratamentul medicamentos nu este agreata de multi medici si ridica suspiciuni asupra evolutiei sarcinii.

3. Hipnoza a fost folosita prima data in anul 1940 de doctorul Grantly Dick-Read. Metoda foloseste transa hipnotica si relaxarea profunda ce ajuta inconstientul sa depaseasca durerea, teama si anxietatea din timpul travaliului.

4. Lamaze reprezinta mai mult o pregatire psihologica a viitoarei mamici decat o tehnica in sine. Exista cursuri in cadrul carora sunt invatate exercitii de respiratie, metode de stimulare a gandurilor pozitive, tehnici de relaxare si concentrare.

5. Nasterea sub apa castiga din ce in ce mai multi adepti. Se considera ca acest mod de a naste elimina mult din stresul mamei, dar si al copilului. Cateva dintre avantajele sustinute de practicienii acestei tehnici sunt:

- apa calda (37 de grade) determina scaderea nivelului de adrenalina. Timpul de dilatare a colului uterin se scurteaza si totodata, sunt elibererate endorfinele ce diminueaza senzatia de durere si relaxeaza muschii.

- bebelusul se va naste intr-un spatiu familiar, trecand dintr-un mediu lichid in altul

- sunt evitate efectele adverse ale anesteziei epidurale

Tine cont ca nasterea in apa nu este indicata pentru femeile care sufera de diabet, hipertensiune arteriala, cardiopatii, hemoragii la nivelul uterului, la cele care nu pot naste normal sau la termen.

Indiferent ce metoda vei alege, clasica sau “revolutionara”, reteta unei nasteri usoare are cateva “ingrediente” indispensabile: informare, incredere in instinctele tale si energie canalizata spre implinirea miracolului de a fi mamica.

related posts

Modifică setările cookies