Bebe se teme de intuneric


Ingerasul tau are un somn agitat, se scoala in mijlocul noptii si plange speriat. Il observi cum incearca prin diverse metode sa amane momentul in care va trebui sa se duca la culcare. Nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece majoritatea [...]


Ingerasul tau are un somn agitat, se scoala in mijlocul noptii si plange speriat. Il observi cum incearca prin diverse metode sa amane momentul in care va trebui sa se duca la culcare.

Nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece majoritatea copiilor prezinta aceasta frica de intuneric. Apare de cele mai multe ori in intervalul de varsta cuprins intre 2 si 5 ani.

Ce se intampla?

In intuneric, copilasul nu mai are contact cu imaginile familiare din timpul zilei. Daca se trezeste din somn, in jurul sau este doar intunericul si acest lucru il dezorienteaza si il sperie.

Peste “foaia neagra de hartie”, imaginatia micutului tau deseneaza fiinte fantastice, cu forme infricosatoare care se ascund sub pat sau in dulap atunci cand mami aprinde lumina. Nu este o forma de alint. Copilul tau chiar este infricosat.

De ce se intampla?

Desi aceasta teama nu este ceva iesit din comun, unii copii traiesc aceste momente mai intens decat altii.  Cele mai frecvente cauze sunt cele de natura psihologica:

-       emotivitatea

-       protectia exagerata a parintilor

-       o situatie delicata in familie: boala, divort, accidente

Uneori si alimentele care contin cofeina (sucuri acidulate, ciocolata) au un rol in accentuarea acestor stari.

Lupta cu Bau-Bau

Frecvent folosit ca sperietoare, acest personaj malefic este bine sa nu apara in viata micutului tau. Controlul copilului se deavarseste prin educatie, cu rabdare. Acest “Bau-Bau” nu poate decat sa-i stimuleze imaginatia bogata si sa dea nastere monstrilor.

Nu il cauta prin casa pe “Bau-Bau”. Copilul tau va intelege din asta ca si tu crezi in existenta lui, iar asta nu va face decat sa ii alimenteze frica.

Cateva idei

-       fereste-ti copilul de imagini, povesti, desene animate nepotrivite varstei lui

-       lasa-i o lumina de veghe aprinsa pana cand, singur, iti va cere sa renunti la ea

-       acorda-i un pic mai multa independenta pentru a capata mai multa incredere in el

-       discuta serios despre temerile sale si asigura-l ca monstrii nu exista

-       lasa-l sa doarma singur. Daca s-a obisnuit sa doarma cu tine, incet-incet dezvata-l

-       joaca-te cu el jocuri in care nu foloseste vazul (Baba-Oarba). Asa va lega intunericul de momentul placut al jocului

Teama de intuneric a copilasului tau se va diminua pe masura ce inainteaza in varsta. Modul in care tu il ajuti sa depaseasca acest moment previne reaparitia acestei temeri mai tarziu, la varsta adulta.

related posts

Modifică setările cookies