Goana dupa o cariera de succes ne lasa cu mai putine sanse sa devenim parinti. Programul de lucru prelungit sau cel in ture genereaza un stres suplimentar si dau peste cap ceasul organismului. Afla mai departe explicatiile cercetatorilor si cum poti sa lupti impotriva efectelor negative asupra fertilitatii.
12 ore de munca, sedinte, proiecte, termene limita si putine zile libere. Te recunosti in tablou? Nu e de mirare ca nu reusesti sa ramai insarcinata. Programul plin de la serviciu streseaza organismul fizic si psihic. Stresul afecteaza secretia de hormoni, iar nivelul ferilitatii scade.
Care este pretul platit pentru o cariera infloritoare?
O cercetare facuta in 2008 la Univeristatea din Utah, Statele Unite, a explicat misterul din spatele dificultatilor cu care se confrunta femeile “muncitoare” atunci cand vor sa conceapa.
Lantul “slabiciunilor” porneste de la stres. Stresul provoaca o secretie marita de cortizol - homonul care ne ajuta sa luptam cu situatiile dificile. Numai ca pe langa acest efect, cortizolul e vinovat si pentru distributia grasimilor in corp. Adica pentru inesteticii colacei de pe burtica.
Cercetatorii americani au aratat ca femeile cu o constitutie “cilindrica”, cu mai mult tesut adipos depus in jurul taliei, au o rata a infertilitatii mai mare in comparatie cu cea a doamnelor cu o conformatie tip clepsidra, cu solduri proeminente si talie ingusta. Asadar, grasimea pe care stresul ti-o depune pe talie nu te ajuta deloc sa faci un copil, pentru ca iti da peste cap ovulatia.
La asta am putea adauga faptul ca, potrivit cercetatorilor, barbatii tind sa prefere femeile voluptoase si nu pe cele cu constitutie cilindrica. Asa ca, pe langa minusul de la capitolul fertilitate, poti sa-l mai adaugi si pe cel dat de lipsa unui partener cu care sa concepi un copil.
Cum afecteaza programul de lucru in ture capacitatea unei femei de a concepe?
Poate ca nu intri in categoria femeilor care se lupta sa ajunga in varful piramidei din companie, dar si orarul de la job poate genera stres si iti poate scadea sansele de a ramane insarcinata.
Femeile care lucreaza in ture ar putea sa se confrunte cu dereglari ale ciclului menstrual, asa cum arata un studiu publicat in luna mai 2011 de cercetatorii de la Institutul American al Sanatatii si Protectiei Muncii. Deregalarea inseamna, de fapt, ca variatia menstruatiei de la o luna la alta este mai mare de o saptamana.
In cazuri rare, doamnele care aleg lucrul in ture pot avea si cicluri menstruale mai scurte (mai putin de 21 de zile intre menstruatii), sau mai lungi (mai mult de 40 de zile). In general, dereglarile menstruale, inseamna ca ovulatia nu se produce atunci cand trebuie, iar asta te impiedica sa ramai insarcinata.
De fapt, studiul nu demonstreaza faptul ca programul in ture afecteaza direct feritilitatea, ci creeaza un stres suplimentar asupra organismului, ceea ce deregleaza functionarea lui normala. Daca lucrezi in ture de noapte, de exemplu, ritmul circadian al corpului este tulbutat, iar asta inseamna ca secretia de hormoni este si ea afectata.
Somn putin = risc de obezitate!
Daca trebuie sa te duci la serviciu in miezul noptii sau dimineata devreme, vei avea mai tot timpul o nevoie acuta de somn si odihna. Studiile au aratat ca persoanele care dorm mai putin de 5 ore pe noapte pot suferi de obezitate, iar obezitatea e unul din factorii care influenteaza fertilitatea.
Cum scapi de problema?
Solutia e in mainile tale, iar cel mai bun sfat este sa scapi de o parte din stres, sa gasesti timp pentru momentele de relaxare si sa te odihnesti. In cazul in care te numeri printre cei care au un program de lucru atipic, este bine sa recuperezi somul pierdut si sa eviti turele de noapte, cel putin o perioada.
Nu e usor sa revii la un ritm normal de viata. E bine sa iti stabilesti o rutina pentru somn si sa te tii de programul impus. Evita sa iti verifici emailul sau telefonul inainte de culcare. Nu bea cafea dupa pranz. Mai bine incearca un ceai de tei sau lapte cu miere. Si, foarte important, muta televizorul din dormitor!