Iti duci copilul la piscina? Afla cum sa-l feresti de pericolul inecului


Vara, toata lumea vrea la mare, pe lac, la piscina sau la strand. Acolo unde e apa, e si distractie. Si daca e distractie, copiii nu pot lipsi! Atunci cand merg cu copilul la bazin sau la mare, parintii nu [...]


Vara, toata lumea vrea la mare, pe lac, la piscina sau la strand. Acolo unde e apa, e si distractie. Si daca e distractie, copiii nu pot lipsi!

Atunci cand merg cu copilul la bazin sau la mare, parintii nu se pot relaxa total. O singura secunda de neglijenta si pot ajunge sa traiasca tot restul vietii in regret si-n vinovatie.

Siguranta copiilor in apa este extrem de importanta: accidentele se intampla de obicei foarte rapid. Multi dintre copiii care si-au pierdut viata prin inec au fost lasati nesupravegheati de catre parintii lor pentru mai putin de cinci minute.

Afla cum iti poti feri copilul de pericolul inecului:

1. In primul rand, atunci cand copilul se joaca in piscina, tu sau tati trebuie sa fiti intotdeauna aproape de el. Aceasta prima regula e si cea mai simpla, desi destul de greu de pus in practica. E dificil sa stai un timp indelungat concentrat intr-o singura directie, sa stai numai cu ochii la copil. Involuntar, te poti angaja in discutii cu celelalte persoane de la piscina sau poti fi absorbita de o conversatie la telefon. Acele secunde sau minute de neatentie pot costa, insa, foarte mult. Cel mai bine e sa faceti cu schimbul: o perioada supraveghezi tu copilul, apoi vine randul lui tati sau al bunicilor.

2. Daca ai piscina acasa ori in curte, asigura-te ca micutul tau nu poate ajunge singur la ea. Imprejmuieste-o cu un gard protector, asigura usile si ferestrele si nu lasa copilul mic nesupravegheat prin casa.

3. Nu doar piscina adultilor reprezinta un pericol pentru cei mici. Poate fi vorba si de o mini-piscina gonflabila, din acelea ieftine pe care le poti cumpara de la supermarket sau de un lighean mai mare plin cu apa. Poate fi vorba chiar de un acvariu cu pesti. Sau de vasul de toaleta. Oriunde e un recipient cu cativa centimetri de apa, e prezent si pericolul de inec. Asa ca fiti atenti la toate recipientele cu apa din casa si curtea voastra si din locurile pe unde mergeti cu copilul.

4. Invata-ti copilul sa inoate, dar nu ii supraestima capacitatea de a se descurca in orice conditii. Daca i se pune un carcel in timp ce se afla in apa, daca oboseste, daca i se face brusc rau – un adult trebuie sa fie intotdeauna in apropiere.

5. Invata tehnicile de baza de resuscitare. Doamne fereste sa fie nevoie sa le aplici vreodata, dar intr-un caz critic pot face diferenta dintre viata si moarte.

Accidente la piscine

- In Marea Britanie o fata de 7 ani aproape si-a pierdut viata dupa ce parul ei lung s-a incurcat in sita de la gura de aerisire de la piscina.  A fost salvata abia dupa 2.5 minute, dupa ce bunicul ei i-a smuls din cap, la propriu, parul care o tinea captiva sub apa.

- In Romania, la Oradea, o fetita tot de 7 ani a murit inecata intr-o piscina care nu avea sita la gura de evacuare. Micuta a fost prinsa de vartej ca intr-o menghina, In urma cu 4 ani, la Caracal o fetita de 12 ani a murit fix in acelasi mod.

Aceste exemple dovedesc ca piscinele nu sunt intotdeauna foarte sigure. Fa-ti un obicei din a intreba personalul cum este ventilata si curatata piscina respectiva. Daca nu se vede fundul piscinei din cauza ca apa e prea tulbure, nu inotati acolo.

Mai mult, nu-ti lasa copilul sa sara in piscina din lateral, ci doar de pe rampa. Accidentele produse astfel se pot solda cu rani grave.

Important de stiut:

  • La copii, inecul arata de multe ori diferit. Suntem obisnuiti cu imaginea clasica a victimei in pericol sa se inece: strigate de ajutor, maini agitate cu disperare, gafait, multi bulbuci si zgomot. Lucrurile nu stau intotdeauna asa in cazul celor mici. Unii pur si simplu nu stiu sau nu pot sa dea semne ca se ineaca, nu se agita si nu tipa. Stau nemiscati si tacuti in timp ce plamanii li se umplu de apa. E infricosator, dar se poate intampla. Asa ca tine minte: un copil care se joaca in apa se agita, rade, vorbeste, face zgomot. Daca un copil devine brusc foarte linistit in apa, e momentul sa te duci cat poti de repede sa verifici daca este totul in regula.
  • Copiii se pot ineca si dupa ce ies din apa. Desi inecul pe uscat e foarte rar, sunt cazuri cand copiii inghit apa in timp ce inoata sau fac baie si par in regula pentru un timp, dar pot muri cateva ore mai tarziu, deoarece creierul nu mai primeste suficient oxigen. Daca cel mic a avut un mic accident la piscina mai devreme in acea zi – a inghitit apa, a tusit, dar a fost salvat relativ repede, iar daca la ceva timp da semne de letargie si confuzie, poate fi vorba de inec pe uscat.

Nu iti lasa niciodata copilul nesupravegheat in apa. Nici daca are vesta, aripioare sau colac, nici daca apa in care se joaca este mica, nici macar daca este mai mare si stie sa inoate. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii tot timpul stresata si ingrijorata in preajma copilului care se joaca la piscina – poti sa te distrezi si sa te bucuri de apa impreuna cu el, dar fara sa-l scapi din ochi. Paza buna trece primejdia rea!

related posts

Modifică setările cookies