Cum să îți implici copilul în bucătarie. Sfaturi practice


 
Copiii sunt curioși din fire și ar da orice să știe ce faci tu atâta timp în bucătărie, de unde ies atâtea arome delicioase. Copiilor le place să simtă, să atingă, să guste lucruri noi, mai ales când fac parte din imperiul “interzis”, unde nu au voie să calce prea des.


Află cum îl poți implică pe pici în treburile tale zilnice din bucătărie, astfel încât să va distrați împreună printre condimente și ingrediente.

 

“Bucătăria nu e un loc de joacă pentru copii!”. Așa îți spunea mama pe când erai mică, nu-i așa? Nu e complet greșit, dar ai putea să găsești o cale prin care să îi implici și pe micii bucătari în pregătirea mesei, fără să se atingă de aragaz sau cuțite. Vor învață, astfel, să aprecieze munca pe care tu o depui în fiecare zi când gătești pentru ei, iar cei mofturosi vor fi încântați să mănânce ceea ce au preparat cu manutele lor. Vor fi mândri că au participat la ceva pentru toată familia, vor capătă încredere în ei și își vor dezvoltată atenția și creativitatea.

 

 

Înainte să va puneți șorțul și să începeți să amestecați arome, ține minte că un copil trebuie supravegheat în permanență în bucătărie și trebuie să adaptezi rețetele și treburile la vârstă lui.

 

1. Pregătește din timp o zi în bucătărie cu piticii

 

Alegeți o zi în care tu ai toate treburile făcute și nu te grăbești să pregătești masa. Ar fi bine să ai deja pregătită din timp și altă mâncare, pentru că ceea ce gătiți împreună s-ar putea să nu potâ fi servit la masă.

 

Nu face curat înainte, pentru că vei avea o mulțime de spălat și strâns în urmă uraganului care va invada bucătăria ta.

 

Scoate la înaintare ustensile și ingrediente care nu îl pot pune în pericol pe copil: linguri de lemn, castroane și farfurii de plastic, țelul, un cuțit de plastic sau unul de întins untul (care nu are vârf sau lama ascuțite), cană gradată, șorțurile și multe prosoape curate.

 

2. Alege sarcini potrivite vârstei

 

O mână de ajutor în bucătărie e mereu binevenită, chiar și de la un copil. Trebuie, însă, să știi ce să îl pui să facă dacă nu vrei să te încurce și să îți stea în cale tocmai când ai ridicat oală fierbinte de pe aragaz.

 

Micuțîi de 2-3 ani:

pot să spele fructe sau legume într-un lighean cu apă

pot să te ajute să rupi frunzele de la salată

să pună sare sau piper

să amestece cu manutele în aluatul de pâine

 

Micuțîi de 3-4 ani:

pot îți toarne ulei sau apă atunci când ai nevoie în rețeta.

pot să amestece cu lingura aluatul pufos

pot să întindă puțin unt pe pâine (și pe masă!)

pot să frământe cu ține cozonac sau pizza

 

Dacă au mai crescut puţin îi poți pune la treburi un pic mai grele. Să stoarcă o lămâie, să paseze cartofi pentru piureul lor cu o furculița, să bată cu țelul un ou pentru o omletă gustoasă sau să ungă tavă cu margarină.

 

3. Pune-l la treaba cu folos

 

Sunt câteva activități pe care orice puști, mai mare sau mai mic, va fi încântat să le facă în bucătărie pentru tine și care nu presupun mânuirea unor ustensile periculoase.

 

Pune-l pe cel mic să așeze masă, să pună față de masă, să aducă șervețelele și să așeze farfuriile pe care tu i le-ai dus.

Pune-l să scoată alimentele din frigider, dacă poate ajuge la ele.

Să te anunțe cât e ceasul și să te țînă la curent cu câte minute mai are de stat friptura la cuptor (e un exercițiu bun pentru copii pentru a învață să se descurce pe cadranul ceasului).

Să scoată din cămară sau din frigider ingredinetele de care ai nevoie: 5 cartofi, 4 roșîi, doi morcovi și o ceapă (e un exercițiu bun dacă vrei să îl înveți să numere).

Să strângeți masă împreună, să șteargă vasele după ce le speli sau să le așeze la loc în dulap.

 

4. Gătiți feluri delicioase dar ursor de preparat

 

Nu încerca să faci din piciul tău un mic Jamie Oliver. Nu e nevoie să pregătiți un meniu complicat și feluri de mâncare arătoase. Copiii se vor bucură oricum pentru simplul fapt că fac treaba alături de ține.

 

Încercați să preparați împreună:

Aluat de pâine în casă. S-ar putea să nu crească sau să nu fie prea gustoasă, dar fii sigură că o va mânca cu poftă.

Sandvișuri colorate. Lasă-i pe copii să ungă pâinea, să adauge feliile de brânză, roșii și piept de curcan. Se vor bate pe ele!

Salată de fructe. Alege banane și căpșune pe care le poate tăia ușor cu un cuțit de plastic, portocale și grapefruit pe care le poate rupe singur în felii și struguri pe care îi poate adaugă bob cu bob. Micuțul va fi fericit dacă îi dai și un tub de frișcă că să își poată decora salată.

Iaurt cu fructe, nuci și miere. Lasă-l să își amestece singur ingredientele într-un bol.

 

Vezi și cum convingem copiii să mămânce fructe și legume

Nu uități că înainte să treceți la treaba să va spălați bine pe mâini și pregătiți-va să repetați instrucțiunile de mai multe ori. Luați de valul noii activități copiii vor uita repede câte linguri de zahăr i-ai rugat să toarne în castronul unde tu bați albușul!

related posts

Modifică setările cookies