Top 7 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stie o viitoare mamica inainte de a pleca in vacanta


A merge in vacanta in timpul sarcinii este un lucru cu adevarat glorios. Insa, daca acesta este planificat in mod corespunzator, va puteti bucura de o vacanta cu adevarat relaxanta inainte de veni pe lume un nou membru al familiei.


Cu precautiile corespunzatoare si inarmate cu informatii cu privire la momentul calatoriei, mijlocul de transport si asigurarea de calatorie, cele mai multe femei pot calatori in conditii de siguranta in timpul sarcinii lor. Iata sfaturile medicului primar in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc.

„Oricare ar fi destinatia, in primul rand trebuie sa aflati ce facilitati de asistenta medicala sunt la destinatie, in cazul in care aveti nevoie de asistenta medicala de urgenta. Este o idee buna sa va luati in bagaj dosarele medicale de maternitate, astfel incat sa puteti da medicilor informatiile relevante, daca este necesar”, afirma domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Vacanta si perioada de sarcina

Unele femei prefera sa nu calatoreasca in primele 12 saptamani de sarcina din cauza senzatiei de greata si de oboseala permanenta din timpul acestor stadii incipiente. Calatoria in ultimele luni de sarcina poate fi obositoare si inconfortabila. Asa ca, multe femei considera ca cea mai buna perioada de a lua o vacanta este in mijlocul sarcinii, intre patru si sase luni.

„Calatoria in timpul sarcinii este o preocupare pentru multe femei, dar, in cazul in care sarcina nu are complicatii, atunci nu exista nici un motiv pentru care femeile insarcinate nu pot calatori in siguranta, atata timp cat sunt luate masurile de precautie necesare", spune dr. Silviu Istoc.

Zborul cu avionul in timpul sarcinii

Calatoria cu avionul nu este daunatoare pentru graviduta sau pentru copil, dar situatia se schimba in cazul in care este vorba despre o sarcina cu complicatii, de aceea este bine ca inainte sa discutati despre intentia avuta cu medicul. De asemenea, anumite companii aeriene au o politica foarte stricta cand vine vorba de femei insarcinate, de aceea este bine sa cunoasteti aceste detalii inainte de a achizitiona biletele.

„Probabilitatea de a intra in travaliu natural este mai mare dupa 37 de saptamani si dupa 32 de saptamani, daca vorbim de sarcina cu gemeni. Dupa saptamana 28 de sarcina, compania aeriana poate solicita o adeverinta de la medicul ginecolog care sa confirme ca nu exista riscuri sau complicatii. In timpul zborului, beti multa apa si deplasati-va in mod regulat - la fiecare 30 de minute”, explica dr. Silviu Istoc.

Raul de masina al femeilor insarcinate

„Oboseala si ametelile sunt frecvente in timpul sarcinii, deci este important ca in timpul calatoriei cu autoturismul sa se consume in mod regulat lichide si alimente naturale care ofera energie, iar din cand in cand sa se faca opriri pentru oxigenarea creierului si circulatia sangvina”, afirma medic primar, dr. Silviu Istoc.

Este important ca pe toata durata calatoriei sa se pastreze un aer curat in masina, iar centura de siguranta sa fie pozitionata cu cureaua transversala intre sani si cureaua abdominala peste pelvis, sub burta, nu peste burta. Trebuie sa se creeze un mediu confortabil pentru femeia insarcinata pentru a nu se simti rau pana la destinatia finala.

Croaziera in timpul sarcinii

Companiile de feribot au propriile lor restrictii si pot refuza cu usurinta transportul femeilor gravide de peste 32 de saptamani. Consultati politica companiei de feribot inainte de a face rezervarea, pentru a nu avea surprize neplacute la imbarcare.

„In cazul excursiilor mai lungi pe apa, cum ar fi croazierele, este indicat sa stiti daca aveti rau de mare, pentru ca acest lucru va poate crea un disconfort accentuat. De asemenea, inainte de a opta pentru o astfel de calatorie, cercetati daca exista facilitati la bord pentru a face fata in cazul in care apar complicatii cu privire la sarcina”, explica dr. Silviu Istoc.

Alimentele si bauturile specifice altor culturi

Daca alegeti sa mergeti intr-o vacanta in afara tarii, nu incercati toate alimentele si bauturile ce va sunt oferite in diferite tari, mai ales daca sunteti insarcinata. Verificati intotdeauna daca apa de la robinet este in regula, dar cel mai bine ar fi sa nu consumati decat apa imbuteliata.

„Aveti grija sa evitati simptome cauzate de alimente si apa, cum ar fi diareea si afectiuni ale stomacului. Unele medicamente pentru tratarea disconfortului gastric nu sunt permise in timpul sarcinii. Daca va simtiti rau, hidratati-va foarte bine si continuati sa consumati numai alimente sanatoase pentru protejarea sarcinii”, spune dr. Silviu Istoc.

Raceala gravidutei in vacanta

Indiferent de locul in care alegeti sa mergeti, nu uitati sa va pastrati temperatura corpului folosind haine adecvate si locuri in care sa va simtiti confortabil, unde sa nu fie nici frig, nici cald. Variatiile de temperatura nu sunt benefice pentru sarcina, mai ales ca pot provoca afectiuni si raceli nedorite. Pastilele nu sunt recomandate in timpul sarcinii, de aceea, daca simtiti ca va incearca vreo raceala, hidratarea intensa si vitaminizarea cu fructe si legume reprezinta solutia pentru a ameliora starea.

Atentie la apa in care inotati

Inotul este un sport sanatos atat pentru minte, cat si pentru corp, dar care poate afecta sanatatea aparatului genital, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Umiditatea crescuta, pastrata mult timp la acest nivel, poate irita suprafetele genitale si faciliteaza aparitia infectiilor, ceea ce poate duce la complicatii ale sarcinii.

„La mare, la piscina sau oriunde alegeti sa inotati, este bine sa nu purtati ore in sir un costum de baie umed, pentru a evita aparitia afectiunilor genitale. Daca slipul nu se usuca la soare, este indicat sa fie schimbat cat mai repede dupa iesirea din apa. De asemenea, este indicat sa se spele costumul de baie dupa fiecare folosire, pentru a indeparta din tesatura sa excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza aparitia iritatiilor si a infectiilor. Aceste lucruri sunt importante pentru orice femeie, in special pentru cele insarcinate, care trebuie sa fie foarte atente la apa in care urmeaza sa intre”, a completat dr. Silviu Istoc.

related posts

Modifică setările cookies