O hidratare corecta este extrem de importanta pentru sanatatea ta, atat in timpul sarcinii, cat si in perioada postpartum. Apa spala reziduurile secretate de celule si ajuta in buna functionare a ficatului si rinichilor – atat la mama, cat si la copil.
In timpul sarcinii, apa e necesara organismului in continua expansiune, pe masura ce volumul de sange din interiorul corpului tau creste semnificativ.
Un aport redus de apa poate duce la aparitia constipatiei, a travaliului pretimpuriu si chiar la avort. Deshidratarea, fie si in faza incipienta, poate contribui la instalarea unei stari de oboseala cronice. In schimb, daca bei suficient de multa apa, productia de lapte matern va fi stimulata pe masura.
Te-ai intrebat vreodata de ce multe femei se plang ca nu alapteaza nou-nascutii pentru ca nu au cu ce? Aportul insuficient de lichide din timpul sarcinii poate fi raspunsul. Asadar, o cauza pe cat de banala poate afecta pe termen lung si ireversibil interesul copilului.
O gravida trebuie sa bea zilnic, in mod obisnuit, opt pahare continand fiecare intre 250-350 ml. de lichid. Cantitatea se poate mari daca afara este cald sau daca practici un sport (si ar fi bine s-o faci).
Nu trebuie sa bei lichide doar in momentul in care simti ca ti se face sete. De cele mai multe ori, momentul aparitiei setei este un prim semn al deshidratarii. Concluzia: decat sa repari, mai bine sa previi.
Cand vine vorba de hrana lichida, mai apare o problema de care putine dintre noi suntem constiente: nu toate bauturile hidrateaza, dimpotriva. Bauturile cofeinizate si cele puternic indulcite au un efect contrar, motiv pentru care nu ar trebui sa le pui la socoteala in aportul tau zilnic de lichide. Mai mult, sfatul nostru este sa le elimini din dieta ta.
Pentru o hidratare corecta, e recomandat sa bei cantitati mici de lichide, la intervaluri scurte de timp, decat sa alegi sa bei doi litri deodata si in restul zilei sa te privezi de apa.
Ca sa intelegi mai bine, gandeste-te cum functioneaza o planta: daca nu o uzi o perioada indelungata de timp, dupa care decizi sa recuperezi turnand o cantitate mare de apa in ghiveci, majoritatea apei nu va fi absorbita si planta se va “ineca”, fara a se hidrata.
Pont: Umple o sticla cu apa si tine-o pe birou sau in apropierea locului in care-ti desfasori activitatea in cea mai mare parte a zilei. Daca uiti sa bei apa, seteaza-ti alarma telefonului mobil sa sune din ora in ora ca sa-ti reaminteasca.