Otita medie este o afectiune des intalnita la cei mici (1 din 6 copii cu varste de pana la un an), asa ca nu trebuie sa te sperii daca si micutul tau pateste asa ceva.
Descoperite si tratate corespunzator, infectiile virale sau bacteriene ale urechii medii trec fara a lasa nicio urma.
Inainte de a incepe tratamentul, medicul orelist va efectua copilasului cateva teste care sa ii confirme ca este vorba intr-adevar de o otita medie acuta.
1. otoscopul pneumatic: este un instrument care diferentiaza raceala comuna de otita. Cu ajutorul lui, in urechea celui mic se pompeaza o cantitate foarte mica de aer. Daca in urechea medie nu exista lichid acumulat, in urma pomparii timpanul se va misca.
Acest test reprezinta cel mai fidel mod de diagnosticare a otitei. Lichidul acumulat in spatele timpanului va impiedica miscarea acestuia.
Daca raspunsul la tratament nu este cel asteptat, exista dubii in privinta diagnosticului sau au aparut si alte complicatii, se apeleaza la teste suplimentare:
2. timpanometria: masoara gradul de miscare al timpanului si ofera date despre nivelul presiunii in interiorul urechii medii.
3. teste de acustica: medicul va folosi un instrument ce transmite vibratii timpanului. In conditii normale, timpanul absoarbe cele mai multe vibratii. In otita, din cauza lichidului acumulat in spatele acestuia, vibratiile reflectate vor fi mult mai mari.
4. timpanocenteza (se foloseste in cazul unei otite cronice ce a supurat sau daca antibioticele nu au dat rezultate): medicul va intepa membrana timpanului pentru a elibera si elimina secretiile acumulate in urechea medie. Tot atunci se vor lua probe din lichid pentru a se descoperi prin antibiograma la ce medicament este sensibila aceasta forma de otita.
Cum se trateaza?
Daca ai un copilas cu varsta peste 6 luni, cu simptome usoare, al carui diagnostic nu este inca foarte clar, Academia Americana de Pediatrie recomanda sa se urmareasca pentru 2-3 zile modul in care evolueaza. Cateodata starea se imbunatateste fara a fi nevoie de antibiotice sau alt tratament.
Medicul va recomanda in functie de varsta copilasului remedii impotriva durerii: comprese calde, umede dupa ureche, medicamente analgezice si antiinflamatoare, picaturi de ureche, antibiotice.
In cazurile rezistente la tratament se apeleaza la evacuarea lichidului acumulat prin introducerea unor tuburi de drenaj. Operatia se numeste miringotomie si la copii se face sub anestezie generala, dupa afectuarea unor analize prealabile si numai cu acordul medicului pediatru.
Cat timp acele tuburi vor mentine deschisa comunicarea dintre urechea medie si exterior, fereste-l de apa. Daca ii faci dus sau baita, trebuie sa poarte tampoane de vata sau dopuri.
Cum poti preveni otita in cazul copilului mic?
1. Fereste-l de imbolnaviri. daca este posibil, tine-l cat mai putin in colectivitate, mai ales daca s-au inregistrat cazuri de raceli sau viroze. Daca este mai maricel, invata-l sa isi pastreze mainile curate, mai ales inainte de masa.
2. Alaptarea la san ii va creste imunitatea.
3. Tine bebelusul in pozitie verticala cand il hranesti cu biberonul.
4. Nu il expune mediului unde se fumeaza.
5. Vaccinarea. Daca medicul pediatru considera ca pentru copilasul tau vaccinarea este cea mai buna metoda de a-l feri de boli respiratorii, este posibil ca printre recomandarile acestuia sa se regaseasca si vaccinul contra otitei, pneumoniei si meningitei. Acesta se adreseaza grupei varsta cuprinse intre 2 luni si 5 ani.
Nu amana inceperea tratamentului si nu schimba medicamentele decat la indicatia medicului. Calitatea auzului este legata de tot ceea ce inseamna dezvoltare ulterioara a copilului tau: perceptie, echilibru si relatia cu mediul inconjurator.